Ν.Δ.: Προανακριτική για τρεις

Ν.Δ.: Προανακριτική για τρεις

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση περνάει η Πειραιώς με την κατάθεση πρότασης για τη συγκρότηση Προανακριτικής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας στις τάξεις των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα των Π. Κουρουμπλή, Ανδρ. Ξανθού και Π. Πολάκη, με βάση τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν την έρευνα της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Η Ν.Δ. επιμένει στο μότο της «όλα στο φως» για τη Novartis και ρίχνει το γάντι στην κυβέρνηση να συμβάλει στον έλεγχο των πεπραγμένων και των υπουργών της δικής της διακυβέρνησης. «Πόσο μάλλον όταν και εκείνη ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να μάθουν όλη την αλήθεια οι πολίτες», σημειώνει η Ν.Δ. στην ανακοίνωση με την οποία προανήγγειλε την υποβολή της πρότασης. Σύμφωνα με τη Ν.Δ., όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5/2/18 από την εισαγγελέα του Α.Π., μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 από τον κ. Π. Κουρουμπλή, τον οποίο η εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία. 

Επιπλέον, στη Βουλή διαβιβάστηκε και έγγραφο που συσχετίσθηκε με τη διερευνώμενη δικογραφία και αφορά συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Πολάκη. Ο χρόνος που επελέγη – σχετική σύσκεψη, παρουσία των αντιπροέδρων της Ν.Δ., έγινε τη Δευτέρα– δεν είναι τυχαίος, παρότι ζυγίστηκε το κατάλληλο ή όχι του τάιμινγκ. Εντέλει επελέγη η χθεσινή μέρα, καθώς ένας ανασχηματισμός σε μια συγκυρία που η Πειραιώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση απαξιώνεται ηθικά, θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα και για το τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τους τρεις προαναφερθέντες υπουργούς. «Η Ν.Δ. βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό», ήταν η αντίδραση του Μαξίμου.

Πάντως, έμμεση αναφορά στην «τοξική» πολιτική ατμόσφαιρα έκανε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Γ.Σ. της Eνωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, επαναλαμβάνοντας ότι άλλα είναι τα σημαντικά θέματα που πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. «Οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε πνευμονία για την Ελλάδα και αντί να μιλήσουμε γι’ αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση προτιμά να διχάζει τους πολίτες, να ανακαλύπτει σκάνδαλα και να κυλά τη χώρα στη λάσπη», υπογράμμισε. Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η «καθαρή έξοδος» μπορεί να εξυπηρετεί το «κομματικό αφήγημα», όχι, όμως, και το εθνικό συμφέρον. «Τα περί εξόδου από τα μνημόνια είναι ένα ψέμα της κυβέρνησης, αφού έχει υπογράψει δεσμεύσεις για πέρα από τον Αύγουστο του 2018», είπε, θυμίζοντας τις ψηφισθείσες περικοπές στις συντάξεις για το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου και επισημαίνοντας το κόστος δανεισμού που ανεβαίνει. Επανέλαβε δε ότι το μείγμα πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης θα αποτελέσει παρελθόν μέσα από ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα συνιστά ελληνική ιδιοκτησία και επανέλαβε την προτεραιότητά του στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών. Για «θράσος» να αμφισβητεί τα λεγόμενα του Τζ. Πάιατ κατηγόρησε, τέλος, χθες η Ν.Δ. το Μαξίμου, επανερχόμενη στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη.

Στη Ν.Δ. η Κατερίνα Μάρκου

Μια προαναγγελθείσα προσχώρηση στη Ν.Δ., αυτή της Κατερίνας Μάρκου, ανακοινώθηκε χθες, καθώς το «φλερτ» βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και καιρό και σηματοδοτήθηκε από τις θετικές δηλώσεις που είχε κάνει η κ. Μάρκου για τον κ. Μητσοτάκη προ μηνών. Η προσχώρηση της βουλευτού Θεσσαλονίκης, η οποία από σήμερα ανήκει στην Κ.Ο. της Ν.Δ., εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής διεύρυνσης προς το Κέντρο που επιδιώκει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αναμένεται να συνοδευτεί και από άλλες προσχωρήσεις εντός της άνοιξης (πιθανόν των Χ. Θεοχάρη και Γ. Αμυρά). «Η κ. Μάρκου συστρατεύεται με τη Ν.Δ. προκειμένου να συμβάλει στον αγώνα για την ανόρθωση του τόπου», αναφέρει η ανακοίνωση της Πειραιώς, ενώ η κ. Μάρκου σημειώνει ότι ενώνει δυνάμεις με έναν πολιτικό που «θέλει και μπορεί να υπερβεί επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές που ανήκουν στο παρελθόν και οι οποίες έχουν βλάψει την πατρίδα μας». Δικαιολογεί δε τη στράτευσή της «ως αποτέλεσμα συγκλίσεων σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις», θυμίζοντας ότι το 2014 είχε υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως και τον Στ. Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας. «Μετά την έλευση στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είχα προειδοποιήσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015 ότι η χώρα βαδίζει προς την καταστροφή. Είναι βαθιά η πεποίθησή μου πως ακόμη και η Δημοκρατία στην πατρίδα μας κινδυνεύει. Και είναι απόλυτη ανάγκη να αναστραφεί η πορεία σήψης και παρακμής στην οποία μας έχει καταδικάσει η σημερινή κυβέρνηση», σημειώνει, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. είναι «η κύρια πολιτική δύναμη που μπορεί να φέρει εις πέρας την εθνική αυτή επιταγή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή