ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμεση ανάλυση: Ανασχηματισμός τήρησης ισορροπιών από Τσίπρα

amesi-analysi-anaschimatismos-tirisis-isorropion-apo-tsipra-2236114

Ανασχηματισμό τήρησης ισορροπιών επέλεξε, τελικά, ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας και οι αποφάσεις του για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δείχνουν ότι κυριάρχησε ως κριτήριο η ελαχιστοποίηση των κραδασμών που θα μπορούσαν να προκληθούν από δυσαρέσκεια εξαιτίας τοποθετήσεων ή μετακινήσεων.

Ετσι, και προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στο υφιστάμενο οικονομικό επιτελείο από την αναβάθμιση κάποιου αλλά και για να μην εκδηλωθεί δυσαρέσκεια από κάποιους που φιλοδοξούσαν να ενταχθούν σε αυτό, τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομίας αναλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επιλογή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθεί.

Ο μόνος υπουργός που φεύγει είναι ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος, πέραν της δυσαρέσκειας τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισε πρόσφατα και σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η επιλογή του κ. Βίτσα για την αντικατάστασή του εξασφαλίζει την κομματική πειθαρχία – έχει διατελέσει και γραμματέας του κόμματος – ενώ, καθώς ο μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός Αμυνας έχει διαχειρισθεί πτυχές του μεταναστευτικού, θεωρείται ασφαλής επιλογή για το απαιτητικό χαρτοφυλάκιο.

Ο αντικαταστάτης του κ. Βίτσα, Φώτης Κουβέλης, είναι η έκπληξη του ανασχηματισμού, καθώς από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ είχε προεξοφληθεί ότι δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος για υπουργικό θώκο και ότι εάν το επιθυμούσε θα είχε υπουργοποιηθεί εδώ και καιρό. Είναι μια επιλογή, βέβαια, που δεν υποδαυλίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια κίνηση αναγνώρισης από την πλευρά του κ. Τσίπρα της στήριξης που δημοσίως σταθερά του παρέχει ο κ. Κουβέλης.

Η τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στη θέση της κ. Αντωνοπούλου έχει χαρακτηριστικά φυσιολογικής διαδοχής, καθώς γνωρίζει τα θέματα του υπουργείου Εργασίας. Ενδεχομένως έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση της κ. Μερόπης Τζούφη στη θέση του κ. Κώστα Ζουράρι, δεδομένης της κατανομής χαρτοφυλακίων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, με βάση την οποία θα ανέμενε κανείς στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. εκεί.

Στο υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Λυδία Κονιόρδου δεν έχασε την θέση της, ωστόσο η τοποθέτηση δεύτερου υφυπουργού, του Κωνσταντίνου Στρατή, με αρμοδιότητες Πολιτισμού, ασφαλώς και συνεπάγεται την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της.