ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FT: Τρεις βετεράνοι αριστεροί σε κυβερνητικές θέσεις-κλειδιά

ft-treis-veteranoi-aristeroi-se-kyvernitikes-theseis-kleidia-2236156

Σε δημοσίευμα της αναφορικά με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να προβεί σε αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί σε αυτό το χρονικό σημείο να συμβαδίσει με τις μερρυθμίσεις και να πετύχει τον στόχο μίας ομαλής εξόδου από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στις περιπτώσεις των Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Βίτσα και Φώτη Κουβέλη, η εφημερίδα κάνει λόγο για «τρεις βετεράνους αριστερούς σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση». Σύμφωνα με τους Financial Times, «ο Γιάννης Δραγασάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέλαβε ένα ακόμη πόστο ως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, παίρνοντας την ευθύνη να εφαρμόσει διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τις ελληνικές προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων».

Αναφορικά με τον Δημήτρη Βίτσα, η εφημερίδα κάνει λόγο για «ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα βρεθεί υπό πίεση, για να βελτιώσει τις σκληρές συνθήκες στα γεμάτα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου και να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, η οποία κινείται με αργούς ρυθμούς».

Τέλος, όσον αφορά των πρώην πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι Financial Times κάνουν λόγο για «έναν δικηγόρο και πρώην επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ», ο οποίος «διατηρεί δεσμούς με το κυβερνών κόμμα».

Reuters: Προσπάθεια ενίσχυσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για προσπάθεια του πρωθυπουργού να βελτιώσει το κυβερνητικό έργο και να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματός του, τα οποία βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι παρέμειναν στη θέση τους ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς η Ελλάδα σε αυτή τη χρονική στιγμή «περνά από τον έλεγχο των δανειστών για τη μεταρρυθμιστική συμμόρφωση».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός κράτησε στη θέση του τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένος με τις «ευαίσθητες» διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, «που οι περισσότερες χώρες αποκαλούν Μακεδονία αλλά η Ελλάδα αποκαλεί ΠΓΔΜ».