Ο γερμανικός Τύπος για τον ανασχηματισμό: Ο «ρόλος – κλειδί» του Δραγασάκη

Ο γερμανικός Τύπος για τον ανασχηματισμό: Ο «ρόλος – κλειδί» του Δραγασάκη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητος από τον γερμανικό τύπο. Αναλυτικό άρθρο φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Ο νέος έλληνας υπουργός Οικονομίας είναι ένας παλιός γνώριμος: ο Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται ιστορικό στέλεχος του αριστερού συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ και έμπιστος του πρωθυπουργού Τσίπρα.

Συνολικά έξι αλλαγές ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το βράδυ της Τετάρτης. Όλες έχουν έναν κοινό παρανομαστή: ο Τσίπρας περνάει το μήνυμα ότι θέλει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική πορεία, να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα μέχρι το καλοκαίρι το πρόγραμμα προσαρμογής και να βοηθήσει τη χώρα του να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει πολιτική συνέχεια.

Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει περισσότερο ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Έχει διατελέσει ήδη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τώρα αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο ο Τσίπρας υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει σε αυτό το χαρτοφυλάκιο. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως ονομάζεται επισήμως, θωρείται το σημαντικότερο σημείο αναφοράς για ξένους επενδυτές. Και αυτούς τους χρειάζεται η Ελλάδα επειγόντως, εάν θέλει να αφήσει πίσω της την οκτάχρονη κρίση και να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται αναλυτικά στο βιογραφικό και την πορεία του Γιάννη Δραγασάκη. Τέλος επισημαίνει και τις αλλαγές σε ένα άλλο εξίσου σημαντικό υπουργείο: «Αλλαγή υπάρχει και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο μέχρι τώρα επικεφαλής Γιάννης Μουζάλας αποχωρεί, και για λόγους υγείας, όπως ακούγεται. Του ασκήθηκε κριτική, και διεθνώς, για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε πολλά προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά. Τον διαδέχεται ο Δημήτρης Βίτσας ο οποίος έχει ασχοληθεί ήδη με την οργάνωση των προσφυγικών καταυλισμών υπό τη  νυν ιδιότητα του ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ιδιαίτερη σημασία: όσο καμία άλλη χώρα στην ΕΕ, η Ελλάδα έχει ανάγκη να τηρηθεί η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Διαφορετικά οι Έλληνες απειλούνται από ένα νέο κύμα προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών». 

«Ο Τσίπρας προχωρά σε ανασχηματισμό»

Το περιοδικό Spiegel εξηγεί γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό: «Επειδή η Ράνια Αντωνοπούλου λάμβανε ως υπουργός επίδομα ενοικίου απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της. Ο σύζυγός της εγκατέλειψε επίσης το υπουργικό συμβούλιο. Τώρα ανακοινώθηκαν οι διάδοχοι.

Μετά την παραίτηση δυο υψηλόβαθμων υπουργών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο 71χρονος θα παραμείνει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Δραγασάκης, που ανήκει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή