Εντονο το ενδιαφέρον Γιούνκερ για την ΠΓΔΜ

Εντονο το ενδιαφέρον Γιούνκερ για την ΠΓΔΜ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutche Welle, μετά την πενθήμερη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ομως, για το ολίσθημα του προέδρου η Επιτροπή ανέφερε χθες ότι πρόκειται για λάθος στη μετάφραση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όπως έκανε πάντα στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον, ο Γιούνκερ θα αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Βέβαια, το ενδιαφέρον του προέδρου της Επιτροπής για τη χώρα δεν κρύβεται. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια ξεκίνησε από τα Σκόπια, καθώς η χώρα θεωρείται από τις Βρυξέλλες από τους πιο εμβληματικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς της περιοχής. Η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αποτελεί παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τους προηγούμενους μήνες έκανε στροφή 180 μοιρών αποδεικνύοντας τη μεγάλη αφοσίωση που έχει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Για την Επιτροπή, είναι η χώρα-παράδειγμα μέχρι στιγμής που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες στην ευρύτερη περιοχή.

Απομάκρυνση πινακίδων

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, παρόλο που αποτελεί το βασικό εμπόδιο της εκκίνησης των διαπραγματευτικών συνομιλιών και η Επιτροπή θα ήθελε πολύ να το δει να λύνεται τους επόμενους μήνες, δεν θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Και ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, τονίζει την καλή διάθεση για την επίλυση του θέματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής γνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τεθεί ακόμα στον πυρήνα του προβλήματος. Αυτό, πάντως, που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρόεδρο της Επιτροπής είναι ότι λίγες ώρες πριν φτάσει στα Σκόπια, η κυβέρνηση είχε προβεί στην απομάκρυνση των πινακίδων στο αεροδρόμιο και σε δρόμους με την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος», δείχνοντας έμπρακτα την επιθυμία της για μία άμεση λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή