Τραμπ εναντίον Ρεπουμπλικανών για οπλοκατοχή

Τραμπ εναντίον Ρεπουμπλικανών για οπλοκατοχή

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σφαιρική αντιμετώπιση» του προβλήματος της ένοπλης βίας, με αυστηρά νομοθετικά μέτρα αναφορικά με την οπλοκατοχή, ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Κογκρέσο.

Στον απόηχο του εθνικού σοκ που προκάλεσε το πρόσφατο μακελειό σε λύκειο της Φλόριντα, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεκάλεσε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο με 17 βουλευτές και γερουσιαστές, η οποία διήρκεσε μία ώρα και μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά μέσα. Στην παρέμβασή του, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τα παρευρισκόμενα μέλη του Κογκρέσου, που εκπροσωπούσαν και τις δύο πολιτικές παρατάξεις, να προωθήσουν νομοθεσία η οποία να σέβεται μεν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών να φέρουν όπλα, θέτοντας όμως πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για παρόμοιες τραγωδίες. Μεταξύ άλλων, ο Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε υπέρ των αποτελεσματικότερων ψυχολογικών τεστ για τους υποψήφιους αγοραστές όπλων, της απαγόρευσης πώλησης εξαρτημάτων που μετατρέπουν κοινά τουφέκια σε αυτόματα όπλα, των ενισχυμένων μέτρων σχολικής ασφάλειας και υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας για αγορά όπλων στα 21 χρόνια.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε δύο γερουσιαστές, ένας εκ των οποίων προερχόταν από τους Ρεπουμπλικανούς, ότι δεν υιοθετούν την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 21 χρόνια επειδή «φοβούνται την Εθνική Ενωση Οπλοκατοχής» (NRA), το πολύ ισχυρό λόμπι της βιομηχανίας όπλων. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, χαιρέτισε τη στροφή Τραμπ και ευχήθηκε να αντέξει στην αναμενόμενη πίεση από το λόμπι των όπλων. Ωστόσο άλλοι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές εξέφραζαν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσον η στροφή αυτή θα αντέξει στον χρόνο. Πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο αποτέλεσε η παραίτηση της διευθύντριας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Χόουπ Χικς. Πρώην μοντέλο, η 29χρονη Χικς είχε οικοδομήσει πολύ καλές σχέσεις συνεργασίας με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως και με τους εκπροσώπους του Τύπου. Τέλος, η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε ότι ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ διερευνά κατά πόσον οι αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις του Τραμπ με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αποσκοπούσαν στην εκδίωξή του από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να παρεμποδιστούν οι έρευνες για ενδεχόμενες σχέσεις του επιτελείου Τραμπ με τον ρωσικό παράγοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή