ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Η σύλληψη των στρατιωτών παράγοντας επιπλέον ανησυχίας για τη στάση της Τουρκίας

kke-i-syllipsi-ton-stratioton-paragontas-epipleon-anisychias-gia-ti-stasi-tis-toyrkias-2237119

«Εκφράσαμε αμέσως την ανησυχία μας στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Οι εξηγήσεις που δίνουν οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι πειστικές» ανέφερε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο κ. Σοφιανός σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι είναι γεγονός «άξιο προβληματισμού η παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή» προσθέτοντας «δεν ξέρω (αν) έχει πάρει ρόλο μεσάζοντα από την κυβέρνηση ή οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν επί παντός επιστητού σε όσα γίνονται στη χώρα μας».

«Είναι ένα επεισόδιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο ότι τέτοιες "παραβιάσεις" στα σύνορα είναι συνηθισμένα φαινόμενα» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το γεγονός ότι αυτό το επεισόδιο εμπλέκεται σε μία περίοδο που η τουρκική άρχουσα τάξη κλιμακώνει την προκλητικότητά της απέναντι στη χώρα μας και στα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι ένας παράγοντας επιπλέον ανησυχίας».

«Από αυτήν τη πλευρά, νομίζω, ότι πρέπει να απαιτήσουμε την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών και να μείνουμε εκεί» επισήμανε.

Ως προς τις απειλές και τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σοφιανός υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι αμφισβητούνται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ είναι δεδομένο, άσχετα αν αυτό έγινε στο οικόπεδο των Ιταλών και δεν έγινε στων Γάλλων ή των Αμερικάνων. Αυτή η εξέλιξη αξιοποιείται σαν πίεση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του γνωστού αναπαλαιωμένου Σχεδίου Ανάν που οδηγεί κυριολεκτικά σε διχοτόμηση της κυπριακής δημοκρατίας».

«Από εκεί και πέρα εμείς θα επιμείνουμε ότι αυτό το συνηθισμένο επεισόδιο, το διασυνοριακό, δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε καμία περίπτωση με την κλιμάκωση αυτής της προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και τη στάση των συμμάχων της Ελλάδας» υποστήριξε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)