Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα προστατεύονται

Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα προστατεύονται

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτωπα της καθημερινότητας και των αστοχιών της κυβέρνησης με βασική και διαρκή αιχμή τη βία και την ανομία που εντείνουν την ανασφάλεια των πολιτών –«οι ίδιοι και οι περιουσίες τους κινδυνεύουν από ανεξέλεγκτους κουκουλοφόρους», επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης– αναδεικνύει η Ν.Δ., επιδιώκοντας να διαμορφώσει η ίδια την ατζέντα και να την κατευθύνει στα πεδία όπου η κυβέρνηση «πονάει».

Προφανώς και η Πειραιώς παρακολουθεί με ενδιαφέρον και προβληματισμό την υπόθεση των δύο Eλλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Ωστόσο, όπως έλεγαν στην Πειραιώς, «η καθημερινότητα τρέχει» και η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να υπερβαίνει τη συχνά μονόπλευρη ατζέντα της ημέρας και να θέτει η ίδια τα ζητήματα που θεωρεί σημαντικά, με κορυφαίο αυτό του νόμου και της τάξης. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η επιλογή του κ. Μητσοτάκη, λίγα 24ωρα αφότου, με αφορμή τους βανδαλισμούς στην Ερμού, ανέδειξε και με επιτόπια επίσκεψη την κυβερνητική ανοχή στην ανομία και επανέλαβε ότι η ασφάλεια του πολίτη θα αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα μιας δικής του κυβέρνησης, να επανέλθει στο ζήτημα με νέα δήλωσή του. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί εντός του Σαββατοκύριακου η σκληρή ανακοίνωση της Πειραιώς για την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, με την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενδίδει στους εκβιασμούς των κουκουλοφόρων.

Στη χθεσινή δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε την απόφαση με αιχμηρό τρόπο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έφτασε στο πρωτοφανές σημείο να διαπραγματεύεται με κατηγορουμένους για τρομοκρατία και, εντέλει, να κάνει ό,τι της ζητούν». Μίλησε για «βαρύ πλήγμα για τη δημοκρατική νομιμότητα και το κράτος δικαίου» και για «πρόκληση» για τους πολίτες που αισθάνονται απροστάτευτοι, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι τέτοια φαινόμενα θα σταματήσουν.

«Το ελληνικό κράτος δεν θα ανέχεται πράξεις ή απειλές βίας. Οι πολίτες θα προστατεύονται. Η αστυνομία έχει τις επιχειρησιακές δυνατότητες να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Θα της παρέχουμε την πολιτική κάλυψη για να επιτελέσει την αποστολή της. Οι φυλακές του Κορυδαλλού θα πάψουν να είναι άντρο ώσμωσης ποινικών και τρομοκρατών. Οι τρομοκράτες θα μεταφερθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οι πολίτες, ασχέτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, απαιτούν ασφάλεια στις πόλεις και στις γειτονιές τους. Να μας έχουν εμπιστοσύνη ότι αυτό θα συμβεί», ήταν το δόγμα που ξετύλιξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης. Το υπουργείο μίλησε για «ηθικό πανικό», ενώ από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι η Επιτροπή Μεταγωγών ήταν αυτή που αποφάσισε για τη μεταφορά του Γιαγτζόγλου και όχι η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η Πειραιώς συνεχίζει να αποδομεί το succes story της κυβέρνησης. Με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εμφανίζουν αναιμικό ρυθμό μεγέθυνσης για το 2017, οι Χρ. Σταϊκούρας και Ντ. Μπακογιάννη σημείωσαν ότι η Ελλάδα είναι «η μοναδική παγκοσμίως αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη την τελευταία τριετία».

Περιοδεία

Με διήμερη επίσκεψη στη Ρόδο και στη Σύμη συνεχίζει το πρόγραμμα των περιοδειών του ο κ. Μητσοτάκης. Αφορμή για την περιοδεία στα Δωδεκάνησα είναι η επέτειος ενσωμάτωσής τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, η επιλογή του να επισκεφθεί τα δύο νησιά δεν έγινε μόνο για λόγους συμβολισμού, αλλά και ουσίας, σε μια περίοδο που η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώνεται και το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανεβαίνει. Τούτων δοθέντων, αναμένεται παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή