Μητσοτάκης: «Υποτιμήθηκε το περιστατικό»

Μητσοτάκης: «Υποτιμήθηκε το περιστατικό»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται «όμηροι» από τις τουρκικές αρχές με μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την Τουρκία έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με συμβολικό φόντο την ακριτική Σύμη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κράτηση των δύο Ελλήνων, ενώ έψεξε την κυβέρνηση ότι «υποτίμησε» το ζήτημα, όπως και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είναι απαράδεκτη και δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανάλογα περιστατικά συνέβαιναν πάντα στα σύνορα και πάντα επιλύονταν γρήγορα και με καλή διάθεση και από τις δύο χώρες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται τη Σύμη και τη Ρόδο με αφορμή την επέτειο ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων. Προσέθεσε ότι περιμένει να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς, «έστω και με καθυστέρηση», να κάνουν ό,τι απαιτείται προκειμένου να λήξει «η ανεπίτρεπτη ομηρία τους». Ο συμβολισμός ήταν προφανής. Εξίσου προφανής ήταν η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να μην ανεβάσει παραπάνω τους τόνους αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και τους κινδύνους της κατάστασης – «δεν θέλω από δω να διευρύνω την κριτική μου για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα», σημείωσε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου του, ενώ σε άλλο σημείο μίλησε για την ανάγκη ενότητας σε ανάλογες προκλήσεις. Ωστόσο, ανάμεσα στις γραμμές, καθίσταται σαφής η πεποίθησή του ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και ότι η κράτηση των δύο Ελλήνων εντέλει είναι ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς έχει υποτιμήσει –ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και την επίσκεψη Ερντογάν– τους κινδύνους μιας κλιμακούμενης ελληνοτουρκικής έντασης και στο πλαίσιο αυτό υποτίμησε εξαρχής και την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε και στην τουρκική NAVTEX στην περιοχή του Καστελλόριζου, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά αυτές «στηρίζονται όχι μόνο στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στους άγραφους κανόνες αμοιβαίου σεβασμού». Χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για υπόνοιες ότι η Τουρκία «τείνει να μετατρέψει την ομηρία σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής» (Ρ/Σ «24/7»).

«Πολιτικοί» διορισμοί

Ψηλά στην ατζέντα της Πειραιώς παραμένει και θα παραμείνει το ζήτημα της αναξιοκρατίας και της επιχείρησης «άλωσης» του κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μέσω φωτογραφικών προκηρύξεων για τις υψηλές θέσεις στη διοίκηση –γενικοί και ειδικοί/ τομεακοί γραμματείς– τις οποίες η Ν.Δ. κατήγγειλε προ ημερών με επίκαιρη επερώτηση, όσο και μέσω της πρόσληψης ημετέρων (υιός Δ. Παπαγγελόπουλου), αλλά και για τους «πολιτικούς» διορισμούς σε ανεξάρτητες αρχές, όπως του Φρ. Κουτεντάκη στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Την ίδια ώρα, πηγές της Ν.Δ., με αφορμή την κατάθεση του μεσάζοντος στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας Βασίλη Παπαδόπουλου, σημείωναν ότι αφήνει «απολύτως έκθετο τόσο τον υπουργό Αμυνας όσο και τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον κάλυψε από το βήμα της Βουλής». Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος ομολογεί, σύμφωνα με την Πειραιώς, ότι «δεν κατέθεσε ποτέ τα πιστοποιητικά τελικού χρήστη που ήταν αναγκαία για να ολοκληρωθεί νόμιμα η πώληση των βλημάτων, παραδέχεται ότι είχε συνάντηση με τον κ. Καμμένο για να διερευνήσει την πιθανότητα αγοράς στρατιωτικού υλικού, ενώ επικοινώνησε στη συνέχεια μαζί του και με sms για να τον προειδοποιήσει σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της υπόθεσης, λόγω της επίσκεψης των πραγματικών εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή