Τσίπρας: Μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα

Τσίπρας: Μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης δίκαιης ανάπτυξης και οικονομικής δημοκρατίας». Αυτό τόνισε στην αρχή της ομιλίας του σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Οι συνθήκες έχουν διαμορφωθεί χάρη στη συστηματική προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει πλέον σε τάξη.

Οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος και οικονομικής εμπιστοσύνης ανακάμπτουν, μέρα με τη μέρα βλέπουμε να βελτιώνονται. Ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος – διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό με 6.000 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο κι αυτό σημαίνει, κατά τους συμβατικούς ορισμούς όπως είναι διεθνώς αποδεκτοί, ότι η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από δέκα συνεχόμενα έτη -και αυτό έχει να συμβεί από το 2008», ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:

«Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εύθραυστη, συγκυριακή ανάκαμψη αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όλοι προβλέπουν, από τους εταίρους μας μέχρι και τους έγκριτους διεθνείς αναλυτές, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, από το 2018 και για τα επόμενα έτη, αναμένεται ότι θα υπερβαίνουν το 2%».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ιδιαίτερα απέναντι σε σας ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς, τους οποίους η χώρα κουβαλάει».

«Η σταδιακή μείωση της φορολογίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα, απαιτεί όμως συγκεκριμένα βήματα. Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα των κόπων του ελληνικού λαού που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο», τόνισε ακόμη.

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων εστίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της ευστάθειας των τραπεζών. Συγκεκριμένα ανέφερε, «το τραπεζικό μας σύστημα ανακτά σταδιακά την ευστάθεια του και είναι έτοιμο να συμβάλει ξανά στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Με τη δραστική παρέμβαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού λύνουμε το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, ενώ προχωρούμε σε διορθωτικές αλλαγές προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου.

Με πρόσφατη ρύθμιση μπορούν πλέον να υπαχθουν σε καθεστώς ρύθμισης 120 δόσεων προς το δημόσιο και τα Ταμεία, επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή