Τσίπρας: Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού

Τσίπρας: Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, όπου συζητείται η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αν. υπουργού Παύλου Πολάκη.

«Αναρωτιέμαι αν άξιζε να σπαταλήσω τον πολύτιμο χρόνο μου και εγώ και το μισό υπουργικό συμβούλιο για να παρακολουθήσουμε αυτή την κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός που εξαπέλυσε ακολούθως επίθεση στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Πριν από λίγες μέρες ο στενός σας συνεργάτης κ. Κυρανάκης είπε ότι η τουρκική προκλητικότητα οφείλεται στην ελληνική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Υιοθετείτε την άποψη αυτή;» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Την  ίδια ανεύθυνη στάση είχατε και μετά την επικοινωνία που είχα με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Με κατηγορήσατε ότι δεν του επεσήμανα την ελληνικότητα των Ιμίων (…) Εγώ όμως δεν λέω άλλα μπροστά και άλλα πίσω. Εγώ ό,τι είχα να πω για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τα είπα μπροστά στον Ερντογάν. Τολμήστε και σεις να κάνετε το ίδιο», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν», επισήμανε ο κ. Τσίπρας ενώ σε ό,τι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και «να σταθμίζουμε τα βήματά μας».

Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο χρόνο της ομιλίας του απαντώντας στα πυρά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα: 
 
«Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έναντι της πανθομολογούμενης απαξίας του παλαιού πολιτικού συστήματος; Ναι, ο κόσμος μας κρίνει πιο αυστηρά και αυτή είναι η απόδειξη του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. 
 
«Φτάσατε να μιλάτε εσείς για οικογενειοκρατία, που έχετε διορίσει όλα τα σόγια των Χανίων». ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας:   
 
«Η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η Νέα Δημοκρατία δανεικά και αγύριστα, θα τα επιστρέψετε ποτέ;» 
 
Δευτερολογία Τσίπρα
 
«Ανεύθυνη και επιπόλαιη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.

Παράλληλα είπε πως την ηγεμονία στο εσωτερικό της Ν.Δ. την έχει πάρει η ακροδεξιά, χαρακτήρισε «γιαλαντζί φιλελεύθερο» τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι "είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός", και δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 όχι με σκανδαλολογία, καθώς μέχρι τότε θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις και όσοι είναι αθώοι θα αθωωθούν και οι ένοχοι θα πληρώσουν για τις ευθύνες τους.

 

«Κύριε Μητσοτάκη, τον Τούρκο πρωθυπουργό ή τον Τούρκο πρόεδρο θα τον καλέσω στο τηλέφωνο όταν κρίνω εγώ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του στρατεύματος, ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, που τον κατηγόρησε γιατί δεν επικοινώνησε ακόμα είτε με τον κ. Ερντογάν, είτε με τον κ. Γιλντιρίμ και συνέχισε: "Είναι ανεύθυνο από την πλευρά σας να βγαίνετε στο ελληνικό κοινοβούλιο και να εγκαλείτε τον πρωθυπουργό γιατί δεν έπραξε αυτό ακόμη. Είναι επιπολαιότητα γιατί δεν έχω καμία διάθεση και δεν θα το πράξω εγώ πρώτος να αναδείξω ένα σύνηθες, κατά την άποψη μου, μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα που μπορεί, ενδεχομένως, να μας μπλέξει σε περιπέτειες. Σοβαρευτείτε, λοιπόν, κ. Μητσοτάκη».
 

Στο ερώτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν η σημερινή κυβέρνηση έχει αξιοπιστία στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη να ρωτήσει τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, λέγοντας: «Μιας και συναντιέστε συχνά τώρα τελευταία με τον Αμερικανό πρέσβη, ρωτήστε τον να σας απαντήσει, είναι φίλος σας. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να έρχεστε εδώ στη Βουλή και να καταφέρεστε εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τόσο κρίσιμα θέματα και να μιλάτε για μια κυβέρνηση αναξιόπιστη να χειριστεί τα εθνικά θέματα. Διότι ουσιαστικά, όταν το λέτε αυτό, μιλάτε για μια χώρα αναξιόπιστη, σε μια κρίσιμη στιγμή. Αυτή η αίσθηση ευθύνης και συνεννόησης που θέλετε; Εγώ είμαι ανοιχτός στα κρίσιμα αυτά θέματα να έχω έναν διαρκή και ανοιχτό δίαυλο μαζί σας και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά εδώ χρειάζεται θέση ευθύνης, υπευθυνότητας».
 
Στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ο πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι ανοιχτός να την κουβεντιάσει, αλλά αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στο πόδι, σε περίοδο έντασης ή για επικοινωνιακούς λόγους.
 

Στο θέμα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης αν θα κληθούν να καταθέσουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην Προανακριτική Επιτροπή και παρατήρησε: "Θα ήταν άτοπο, σφάλμα, ανευθυνότητα, ο πρωθυπουργός από αυτό εδώ το βήμα να έσπευδε να προδικάσει και την αρμοδιότητα ή μη της Επιτροπής και το ποιους η Επιτροπή, μέσα από διαδικασίες εσωτερικές θα αποφασίσει να καλέσει ή όχι ως μάρτυρες. Να μην αγχώνεστε γιατί αυτοί οι τρεις-κουκουλοφόροι κατ' εσάς-προστατευόμενοι, όμως, άνθρωποι, οι οποίοι έχουν όνομα και επώνυμο, βρίσκονται ήδη στη δικαιοσύνη, την οποία ελπίζω να εμπιστεύεστε, όπως εμπιστευόμαστε και εμείς. Η δικαιοσύνη έχει τις καταθέσεις τους, ενδεχομένως αν χρειαστεί θα τους ξαναεξετάσει και πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη ότι την αξιοπιστία τους θα την κρίνει η δικαιοσύνη και όχι εμείς εδώ με μια απλή ψηφοφορία».
 
Στην κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι συνεργάζεται στην κυβέρνηση με ένα «ακροδεξιό κόμμα», εννοώντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «η ακροδεξιά έχει πάρει την ηγεμονία στη Ν.Δ»" και χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «γιαλαντζί φιλελεύθερο» και «ακραία δεξιό πολιτικό».
 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τελευταίες συλλήψεις ατόμων από το χώρο της ακροδεξιάς, που ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη παρατήρησε: «Σας θυμίζω τα όσα άστοχα είχατε δηλώσεις προ καιρού ότι "η μήτρα της τρομοκρατίας σε αυτόν τον τόπο προέρχεται μονάχα από την αριστερά". Και μόλις πριν από λίγες μέρες συνελήφθησαν έξι, ίσως και παραπάνω, από τη άκρα δεξιά, τρομοκράτες, που ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Και δεν βρήκατε το θάρρος να πείτε "έκανα σφάλμα". Λοιπόν αυτή η εμμονή σας να επιτίθεστε στην αριστερά σας καταστρέφει την όποια προσπάθεια σας-αξιέπαινη όντως, να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως ένα πολιτικό του μεσαίου, του κεντροδεξιού χώρου. Σας έχει πάρει την ηγεμονία μέσα στο κόμμα η άκρα δεξιά και εσείς, τελικά, δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος. Η πραγματικότητα είναι ότι είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή