ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οχι» ΣΥΡΙΖΑ σε Προανακριτική με διαρροές

ochi-syriza-se-proanakritiki-me-diarroes

Απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, χθες το βράδυ στη Βουλή η πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, αναφορικά με την ανάγκη διερεύνησης πιθανόν ευθυνών των σημερινών υπουργών Π. Κουρουμπλή, Ανδρ. Ξανθού, και Π. Πολάκη. Το αποτέλεσμα της μυστικής ονομαστικής ψηφοφορίας, ωστόσο, φαίνεται να οδηγεί στο κατ’ αρχήν πολιτικό συμπέρασμα ότι κατεγράφησαν διαρροές στη δικομματική πλειοψηφία, καθώς οι καταμετρηθείσες αρνητικές ψήφοι στην πρόταση της Ν.Δ. ήταν λιγότερες του αθροίσμα-τος των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα επί συνόλου 153 βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας (από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε ο κ. Μ. Μπόλαρης), στις ψηφοδόχους θα έπρεπε να υπάρχουν 152 αρνητικές ψήφοι. Ωστόσο τα «όχι» για τον κ. Κουρουμπλή ήταν 151, για τον κ. Ξανθό 145 και για τον κ. Πολάκη 149, δηλαδή αντιστοίχως υπάρχουν κατ’ ελάχιστον μία, επτά και τρεις ψήφοι λιγότερες από την κυβερνώσα πλειοψηφία. Την ίδια στιγμή, «απώλειες» καταγράφουν και τα «ναι»: Ενώ το άθροισμα Ν.Δ.-Χ.Α. και Ευ. Βενιζέλος –που είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει, προκαλώντας αίσθηση για τη διαφοροποίησή του από τη ΔΗΣΥ– ανέρχεται σε 93 βουλευτές, οι θετικές ψήφοι στην κάλπη δεν ξεπέρασαν τις 88. Από την ψηφοφορία επέλεξαν να απουσιάσουν το ΚΚΕ και η Εν. Κεντρώων. Τα κομματικά επιτελεία, πλέον, φαίνεται ότι έχουν δουλειά από σήμερα προκειμένου να «αποκρυπτογραφήσουν» το αποτέλεσμα μιας μυστικής, άρα και δύσκολα αναλύσιμης με βεβαιότητα ως προς τις επιλογές ενός εκάστου βουλευτή, ψηφοφορίας.

Αξιοσημείωτο είναι πως λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και ενώ είχαν αρχίσει στο Περιστύλιο οι συζητήσεις για το ζήτημα των «διαρροών», κοινοβουλευτικές πηγές έλεγαν ότι ορισμένες ψήφοι «ακυρώθηκαν» επειδή βρέθηκαν σε λάθος κάλπη: Η κίνηση αυτή σχολιάστηκε ως μια προσπάθεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διαφανεί ως πιθανό ενδεχόμενο να μην υπήρξαν πολιτικού χαρακτήρα «διαρροές», αλλά ανθρώπινα και διαδικαστικού χαρακτήρα «λάθη». Πριν στηθούν οι τρεις κάλπες στην Ολομέλεια, προηγήθηκε μια σχεδόν εννιάωρη συνεδρίαση εντάσεων και μετωπικών συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που κορυφώθηκαν με τη «μονομαχία» Αλ. Τσίπρα – Κυρ. Μητσοτάκη: πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπαρατέθηκαν όχι μόνο επί της ουσίας της συζητηθείσας προτάσεως, δηλαδή για θέματα «σκανδάλων» και ηθικής στην πολιτική, αλλά και για τα εθνικά θέματα, εξ αφορμής και της υποθέσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας.

Οση ώρα τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας ψήφιζαν και έως την ανακοίνωση του αποτελέσματος, στους διαδρόμους της Βουλής αρκετές συζητήσεις αφορούσαν το «ζήτημα Βενιζέλου». Στη γραπτή δήλωσή του σημείωνε ότι εκείνος θα ψήφιζε «κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση», αφήνοντας αιχμές για την επιλογή των συναδέλφων του. Λίγο νωρίτερα, από τη ΔΗΣΥ γινόταν γνωστό ότι στο αυτοσχέδιο ψηφοδέλτιο θα γράφονταν τα ακόλουθα: «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των βουλευτών».