Συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη τη Δευτέρα με θέμα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη τη Δευτέρα με θέμα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απρόσμενη, πλην ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη, σχετική με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, κατεγράφη σήμερα, με επίκεντρο τη γνωστή πρόταση του Ποταμιού για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας: όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Στ. Θεοδωράκη και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν το απόγευμα της Δευτέρας, ακριβώς με αντικείμενο την προαναφερθείσα πρόταση, η οποί ως γνωστόν είχε προσλάβει και θεσμικό χαρακτήρα, ως «πρόταση νόμου».

Το απρόσμενο της εξέλιξης προκύπτει αφενός επειδή η εν λόγω πρόταση νόμου έχει κατατεθεί εδώ και 13 μήνες (από τον Δεκέμβριο του 2016) αλλά παρέμενε –προφανώς με κυβερνητική βούληση και επιλογή του Υπουργείου Εξωτερικών- «παγωμένη» στο αρχείο του Κοινοβουλίου, και αφετέρου διότι μόλις χθες, ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ετέθη το ζήτημα εκ νέου, άφησε να εννοηθεί ότι αν και την βλέπει με ενδιαφέρον την ιδέα, στην παρούσα βεβαρημένη συγκυρία δεν προτίθεται να την εξετάσει.

Η επιστολή

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το όλο ζήτημα είχε προσφάτως επικαιροποιήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού με επιστολή του προς τον κ. Βούτση. Σε αυτήν, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής. Τον Δεκέμβριο του 2016 το Ποτάμι κατέθεσε πρόταση νόμου για την δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, πρωτοβουλία την οποία υποδέχθηκαν θετικά οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις με την μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση.

Το προτεινόμενο Συμβούλιο θα συσταθεί όπως τα αντίστοιχα σύγχρονων χωρών- θα συγκαλείται από τον Πρωθυπουργό και θα μετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην Πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. και κατά περίπτωση αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα, καθίσταται επιβεβλημένη η συζήτηση της πρότασης νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και η ψήφισή της από την εθνική αντιπροσωπεία. Σας καλώ να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προγραμματιστεί άμεσα η συζήτηση της πρότασης νόμου.

Τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας το επιβάλλουν».

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι η πρόταση νόμου ήταν πλήρως τεκμηριωμένη, από πλευράς ορθής νομοθέτησης, καθώς συνοδευόταν και από Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Οι διάλογοι στην Ολομέλεια

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες, κατά την διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια, ο αρχηγός της

αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Οφείλετε, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, να προχωρήσετε επιτέλους άμεσα στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, όπως έχουμε προτείνει από το 2016. Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε κάνει αυτή την πρόταση. Την έχει καταθέσει και ο κ. Θεοδωράκης, περίπου την ίδια χρονική στιγμή που την ανέφερα εγώ για πρώτη φορά από αυτό το βήμα, και όλοι αποδέχονται σήμερα ότι είναι μία αναγκαία θεσμική τομή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η απάντηση που έδωσε εκείνη τη στιγμή ο πρωθυπουργός κατεδείκνυε απροθυμία μιας άμεσης προώθησης του θέματος:

«Θέσατε το θέμα για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Κύριε Μητσοτάκη, είμαι ανοιχτός να κουβεντιάσουμε εάν θέλετε. Είναι, όμως, μια υπόθεση η οποία δεν μπορεί ούτε να γίνει –αν θέλετε- στο πόδι ούτε σε μια περίοδο έντασης ούτε σαν μια επικοινωνιακού χαρακτήρα πρόταση. Είμαι, όμως, ανοιχτός εάν θέλετε να τη συζητήσουμε», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας λίγη ώρα αργότερα το σχόλιο του κ. Θεοδωράκη: «Κάνει λάθος ο κ. Τσίπρας να λέει ότι είναι αργά τώρα και ότι θα θεωρηθεί επικοινωνιακό τέχνασμα. Νομίζω ότι είναι ώριμη η στιγμή και επιβάλλεται να προχωρήσουμε τώρα στη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Η χώρα έχει ανάγκη από μια ενιαία στρατηγική η οποία θα προσαρμόζεται όποτε το απαιτούν οι συνθήκες».

Τούτων δοθέντων, και μετά από σχετική συζήτηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Βουλής σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός –όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, σε μια κίνηση αναδίπλωσης, αλλά και σύμφωνα με σχόλια στο Περιστύλιο πολιτικού «αδειάσματος» του προέδρου της ΝΔ, επικοινώνησε με τον κ. Θεοδωράκη. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να του είπε ότι ακριβώς ενημερώθηκε από τον κ. Βούτση για την πρόταση νόμου και για την πρόσφατη επιστολή του, και τον κάλεσε στο μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν σχετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή