Παρασκευόπουλος για Novartis: Κάνουμε ό,τι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα

Παρασκευόπουλος για Novartis: Κάνουμε ό,τι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάνουμε ό,τι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα που είναι και το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη κρίση» ανέφερε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Η ειδική επιτροπή έχει ακολουθήσει έναν δρόμο ο οποίος οδηγεί, κατά την κρίση των μελών της, στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Διαλεύκανση της υπόθεσης, σημαίνει καταδίκη των όσων είναι ένοχοι και απαλλαγή όσων είναι αθώοι. Πιστεύουμε ότι η επιτροπή ακολουθεί αυτόν τον δρόμο και μάλιστα με όλες τις νομικές, συνταγματικές προϋποθέσεις, οι οποίες διασφαλίζουν ότι η κρίση της θα έχει ευστάθεια και παραγωγικότητα» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και επέμεινε ότι «αυτό που ενδιαφέρει την επιτροπή είναι να λάμψει το φως», αλλά για να γίνει αυτό «προϋποτίθεται να ξεκαθαρίσει η αρμοδιότητα, ώστε να δει η επιτροπή αργότερα ποιο θα είναι το όργανο που θα εξετάσει αυτά» (σ.σ. δικαιοσύνη ή ειδική επιτροπή).

Των δηλώσεων του κ. Παρασκευόπουλου είχε προηγηθεί η αποχώρηση του ΚΚΕ με την καταγγελία ότι μεθοδεύεται η συσκότιση της υπόθεσης, διότι η πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) θέτουν θέμα αρμοδιότητας της επιτροπής.

«H επιτροπή έχει αποφασίσει ήδη να προτάξει τη συζήτηση του θέματος της αρμοδιότητάς της. Ξεκίνησε τις εργασίες της με τις τοποθετήσεις των κομμάτων και συνεχίζει τη συζήτηση επί του θέματος αυτού και θα εξετάσει στη συνέχεια και όλους τους αναφερόμενους στη δικογραφία, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, όπως ακριβώς προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για όσους βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Με τον τρόπο αυτόν θα προχωρήσουν οι εργασίες» περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ειδική επιτροπή το αμέσως επόμενο διάστημα ο Νίκος Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι στην επόμενη συνάντηση της επιτροπής θα εξεταστεί και ο παραπέρα προγραμματισμός των εργασιών της.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε επίσης ότι για την προσεχή Τρίτη έχει κληθεί ο κ. Βενιζέλος και στο πλαίσιο του άρθρου 156 του Κανονισμού, δηλαδή του άρθρου που αναφέρεται σε εξηγήσεις που μπορεί να δίνουν τα αναφερόμενα πρόσωπα αλλά και επειδή ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει κάποια νομικά ζητήματα, με επιστολή του, τα οποία πρέπει να εξετάσει η επιτροπή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «κατά πάσα πιθανότητα, τα υπόλοιπα εννέα πολιτικά πρόσωπα θα κληθούν μετά την εξέταση του κ. Βενιζέλου, αλλά και αυτό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί», διευκρίνισε, όμως, ότι «το θέμα της αρμοδιότητας που ξεκίνησε να συζητείται στην ειδική επιτροπή, δεν έχει κλείσει ακόμα».

«Το θέμα αρμοδιότητας σημαίνει ότι η επιτροπή πρώτα θα δει αν πράγματι η Βουλή είναι αρμόδια να κρίνει τις κατηγορίες, γιατί δεν είναι όλες ίδιες, και στη συνέχεια, αν κρίνει ότι η ίδια είναι αρμόδια, τότε θα κρατήσει την υπόθεση, θα κάνει ανάκριση κ.λπ., και αν κρίνει ότι δεν είναι αρμόδια, τότε θα αφήσει την απόφαση στη δικαιοσύνη» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και η Γιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε για το ζήτημα της αρμοδιότητας ότι και η εισαγγελική Αρχή ερευνά πρωτίστως αν είναι αρμόδια να επιληφθεί μιας υπόθεσης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή