Τόσκας: Η εισβολή οπλισμένων παραγόντων στο γήπεδο είναι απαράδεκτη

Τόσκας: Η εισβολή οπλισμένων παραγόντων στο γήπεδο είναι απαράδεκτη

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιο σκληρά μέτρα, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, για την προστασία του ποδοσφαίρου ζήτησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, χαρακτηρίζοντας την εισβολή στο γήπεδο οπλισμένων παραγόντων, απαράδεκτη.

Ο κ.Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, ερωτώμενος για το αν θα σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου, απάντησε: «Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση γιατί δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό και γιατί εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους», προσθέτοντας: «και, για να μπω και στα θέματα της αρμοδιότητας μου, ένα μεγάλο μέρος της αστυνομίας απασχολείται, καταπονείται, όποτε υπάρχει μεγάλος αγώνας, μεγάλος ή μικρός. Γιατί, ξέρετε, επεισόδια γίνονται και στους μικρούς αγώνες και στους αγώνες καμιά φορά βόλεϊ και μπάσκετ και αθλημάτων, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο».

«Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι καταστάσεις, γιατί και σε πολιτικό επίπεδο αποπροσανατολίζουν και πολλούς νέους ανθρώπους και δημιουργούν αντιλήψεις βίας που πολλές φορές μεταφέρονται και εκτός γηπέδου», τόνισε ο Νίκος Τόσκας.

Διαβάστε αναλυτικά το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα το σχόλιό σας, διότι εδώ πέρα για άλλη μια φορά το ποδόσφαιρο απογοητεύει και θυμίζει κύριε Τόσκα κάτι από Παλέρμο ή Σικάγο της δεκαετίας του ΄30 και του ’40. Εγώ δημοσιογραφικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μιλάμε πάντοτε για ένταση, για βία στο ποδόσφαιρο, ότι κάποια στιγμή πρέπει να έρθει η κάθαρση, η εξυγίανση, αλλά τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Θα θέλαμε την άποψή σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς δεν περιποιούν τιμή αυτές οι εικόνες, δεν έχουν καμία σχέση με τις εικόνες που πρέπει να συνοδεύουν ένα λαϊκό άθλημα, το πιο λαϊκό άθλημα, το άθλημα με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές στις γειτονιές, κλωτσώντας ένα κουκουνάρι ή μια μπάλα. Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι εικόνες, με τις εικόνες που είδαμε χτες.

Η κυβέρνηση προφανώς θα πάρει τις αποφάσεις της, είμαι σε επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό τον κύριο Βασιλειάδη, δεν θέλω να μπω στα θέματα της αρμοδιότητας της δικής του, γιατί εκείνος θα ανακοινώσει ό,τι αποφάσεις παρθούν από πλευράς κυβέρνησης. Απαράδεκτες καταστάσεις και απαράδεκτες εικόνες, είναι αυτονόητο.

Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι αν θα σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου και να διαφημίζουν -εντός εισαγωγικών η λέξη- τη χώρα μας διεθνώς, όχι μόνο σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση και γιατί δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό και γιατί εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Και, για να μπω και στα θέματα της αρμοδιότητας μου, ένα μεγάλο μέρος της αστυνομίας απασχολείται, καταπονείται, όποτε υπάρχει μεγάλος αγώνας, μεγάλος ή μικρός.

Γιατί, ξέρετε, επεισόδια γίνονται και στους μικρούς αγώνες και στους αγώνες καμιά φορά βόλεϊ και μπάσκετ και αθλημάτων, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο.

Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι καταστάσεις, γιατί και σε πολιτικό επίπεδο αποπροσανατολίζουν και πολλούς νέους ανθρώπους και δημιουργούν αντιλήψεις βίας που πολλές φορές μεταφέρονται και εκτός γηπέδου.

Δημοσιογράφος: Και όχι μόνο αυτό. Λέγαμε παλιά να σταματήσουν οι στρατοί στο πιο διάσημο άθλημα του κόσμου, το πιο αγαπητό άθλημα του κόσμου, να σταματήσουν τα κουμπούρια. Τώρα είδαμε τέτοια φαινόμενα ξανά.

Έχουμε βελτιώσει κάπως τα πράγματα πιστεύετε; Γιατί δε μένω στο ότι κάποιος μπήκε με το κουμπούρι του στο γήπεδο, κάποιος άλλος πέταξε ένα καρούλι στο κεφάλι του προπονητή του Ολυμπιακού. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε αυτά τα φαινόμενα να τα χτυπήσουμε και στη ρίζα τους;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τέτοιες συνθήκες. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα και κάπου να πειστούν και οι παράγοντες και όλοι αυτοί που έχουν ομάδες, αλλά και όσοι πηγαίνουν στο γήπεδο ότι εκεί πηγαίνουν για να δουν ποδόσφαιρο και όχι για να εκτονωθούν και οι παράγοντες θα πρέπει να πειστούν ότι δεν έχουν στρατό για άλλους λόγους. Αλλιώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι.

Δημοσιογράφος: Στα σκληρά μέτρα, θα βάζατε χωρίς αυτό να είναι δέσμευση ενδεχομένως την άποψή σας διεκδικούμε, θα βάζατε και την διακοπή του πρωταθλήματος ή και ένα grexit ας πούμε; Δηλαδή αποχή από ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε να δείτε, έχω άποψη, αλλά δε θα θελα να μπω στις αρμοδιότητες του συναδέλφου υπουργού του κυρίου Βασιλειάδη, θα πάρει τις σωστές αποφάσεις μαζί με την κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Λέτε πιο σκληρά μέτρα πάντως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, η άποψη μου είναι αυτή, αλλά ο αρμόδιος υπουργός ξέρει καλά τη δουλειά του και θα κάνει αυτό που πρέπει.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, υπάρχουν ερωτήσεις πολλών ακροατών, πώς γίνεται κάθε φορά που είμαστε στην παραμονή ενός μεγάλου αγώνα η αστυνομία να λέει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ότι δεν πρόκειται να περάσει τίποτα μέσα, αντικείμενα μέσα στο γήπεδο και ξαφνικά, για τον α ή β λόγο να βλέπουμε το γήπεδο να παίρνει φωτιά και να γίνονται όλα αυτά τα έκτροπα;

Δημοσιογράφος: Και αν υπάρχει ευθύνη της αστυνομίας και σε ποιό βαθμό κύριε Τόσκα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το εύκολο παιχνίδι που γίνεται από πλευράς παραγόντων είναι να λένε ότι φταίει για όλα η αστυνομία, γιατί τάχα μου η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την τάξη και όλοι οι άλλοι νίπτουν σαν Πόντιοι Πιλάτοι τα χέρια τους.

Δημοσιογράφος: Όχι το πώς περνάνε μέσα τα αντικείμενα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πληροφορίες μου λένε ότι αυτά έχουν μπει πριν τον αγώνα κι έχουν μπει άλλη μέρα, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για τη μάχη. Ε, δεν μπορεί να γίνεται αυτός ο κλεφτοπόλεμος, να συνεχιστεί αυτός ο κλεφτοπόλεμος, με ποιόν τρόπο μπορούν να αποκλειστούν αυτά τα διάφορα μέσα πολεμικής -εντός εισαγωγικών- πολεμικής χρήσης.

Θα πρέπει και να πληρώνουν αυτοί που δε διατηρούν το περιβάλλον, το ειρηνικό μέσα στο γήπεδο, αλλιώς δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό αυτό το πράγμα.

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια, αλλά υπάρχει κάποια ευθύνη από πλευρά της αστυνομίας σε αυτό που σας ρώτησε ο Γιώργος; Αισθάνεστε ότι η αστυνομία καλύπτει όπως θα έπρεπε όλες αυτές τις διοργανώσεις;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε δεν μπορούμε να έχουμε σε κάθε γήπεδο όσους φιλάθλους παίρνει το γήπεδο κι άλλους τόσους αστυνομικούς. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της αστυνομίας απασχολείται με τεράστιο κόστος κάθε φορά που έχει αγώνα. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχίσει αν γίνεται.

Έχει αντιμετωπιστεί σε άλλες χώρες, ίσως με σκληρό τρόπο, και νομίζω ότι κι εδώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρόμοιο τρόπο, αλλά αυτή είναι άποψη δική μου. Σας λέω δεν είμαι αρμόδιος υπουργός, συνεργάζομαι όμως με τον αρμόδιο υπουργό, μαζί, σε επίπεδο κυβέρνησης θα βοηθήσουμε να ληφθούν όσα μέτρα χρειάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή