Προς την ΑΟΖ Κύπρου τα πλοία της Εxxon

Προς την ΑΟΖ Κύπρου τα πλοία της Εxxon

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την κυπριακή ΑΟΖ κατευθύνονται τα δύο ερευνητικά πλοία «Ocean Investigator» και «Med Surveyor» της ExxonMobil, όπου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες οριοθέτησης των στόχων του οικοπέδου 10 στους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις της αμερικανικής εταιρείας τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει παρουσία του τουρκικού ναυτικού, έντονη, αλλά όχι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη συνήθη τους τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι λίγο νοτιότερα, η ομάδα κρούσης του «USS Iwojima» πραγματοποιεί άσκηση με τη συνεργασία ναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ και –όπως αποκάλυψε την Κυριακή η «Κ»– τη συμμετοχή του υποβρυχίου «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Αν και η άσκηση δεν σχετίζεται με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής, είναι απολύτως σαφές ότι ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ έχει διαρκή και αυξημένη παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο.

Από το Πεντάγωνο πάντως χθες προσπάθησαν να διαλύσουν τις αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Ο εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης (EUCOM) διέψευσε χθες δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η βάση του Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ ολοένα και λιγότερο, λόγω της έντασης που υφίσταται στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Aγκυρας.

Για τη Λευκωσία, πάντως, η μεγαλύτερη ανησυχία έγκειται στην πιθανότητα γεωτρήσεων από τους Τούρκους στην κυπριακή ΑΟΖ. Τους φόβους αυτούς επιβεβαίωσε γι’ ακόμη μία φορά ο αποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος εμφανίζεται να λέει ότι έρευνες μπορεί να γίνουν από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία ή καθόλου. Αυτή η εκτίμηση υποδηλώνει βεβαίως τη βούληση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού (προφανώς με δυσμενείς όρους για τη Λευκωσία) προκειμένου να επιτρέψει τη συνέχιση των γεωτρήσεων και ερευνών.

Είχαν προηγηθεί την Κυριακή οι ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή. «Οσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Οσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία Ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πώς γλίτωσαν από το να παστωθούν στον Σαγγάριο και πώς έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα», είπε ο κ. Ερντογάν, σε μια δήλωση η οποία αποτελεί απάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Χθες, από το Βουκουρέστι, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς πρότεινε την εισαγωγή νέων κριτηρίων για όποιο κράτος θέλει να είναι υποψήφιο προς ένταξη στην Ε.Ε. ή να έχει τελωνειακή ένωση, αναφερόμενος σαφώς στην Τουρκία. «Πρώτον, να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική πολιτική – και δη εξωτερική πολιτική. Δεύτερον, να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και να το δέχεται δημιουργικά. Τρίτον, να εφαρμόζει και το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης. Είναι ζήτημα της ίδιας της Τουρκίας αν θα σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θαλάσσης και τους κανόνες της φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή