Ν.Δ.: Βουλιάζουν στις λάσπες της διαπλοκής

Ν.Δ.: Βουλιάζουν στις λάσπες της διαπλοκής

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στους θεσμούς, καθώς και στην ανησυχία του για την επιθετικότητα της Τουρκίας, με αιχμή τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ. Αμφότερα τα ζητήματα, εξάλλου, έθεσε τόσο στην ομιλία του στη Βοστώνη (Boston College) όσο και στη χθεσινή του συνάντηση με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μάικ Λι, ενώ χθες το βράδυ αναμενόταν να έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με την ειδική σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου και αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και ρωσικές σχέσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Φιόνα Χιλ.

Το κράτος δικαίου και οι θεσμοί στην Ελλάδα, εξάλλου, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάικ Λι. Κύκλοι της Πειραιώς σημείωναν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. συζήτησε ζητήματα σχετικά με τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, ενώ «εστίασε στις θεσμικές παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης». Ακόμη, εξέφρασε στον Aμερικανό γερουσιαστή –από τα παλαιότερα μέλη της επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας– την ανησυχία του για τη συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας. Συζήτηση έγινε και για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, για την οποία ο Αμερικανός γερουσιαστής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι, πλην της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη από την ομιλία του στο Boston College θέσει ως βασικούς άξονες της παρέμβασής του το ζήτημα των θεσμών και τα εθνικά θέματα, με αιχμή τα ελληνοτουρκικά και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Oταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, είτε δεξιοί είτε αριστεροί, συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Πάντα επεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, προσπαθούν να ελέγξουν τα ΜΜΕ και επιτίθενται ανηλεώς στους πολιτικούς τους αντιπάλους», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., τονίζοντας σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «δεν θα επιτρέψω να γίνει η Ελλάδα μια αποτυχημένη χώρα». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο περιστατικό με τον Ιβάν Σαββίδη (χωρίς να τον κατονομάσει): «Την Κυριακή ένας ολιγάρχης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο του ποδοσφαίρου με όπλο επειδή δεν του άρεσε η απόφαση του διαιτητή. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε άλλου είδους χώρες».

«Nευρική δύναμη»

Αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα, σημείωσε ότι η Τουρκία «είναι πλέον μια μη προβλέψιμη, νευρική περιφερειακή δύναμη» και επανέλαβε πως η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει «πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή», καθώς και ότι πρέπει να εκμεταλλευθεί τις γεωπολιτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Η Ν.Δ. επανήλθε στην υπόθεση Σαββίδη κατηγορώντας τους κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι εδώ και τρία χρόνια «χτίζουν ένα νέο καθεστώς διαπλοκής». «Χρησιμοποιούν επιχειρηματίες άλλοτε για να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο κι άλλοτε για να ισοφαρίσουν τους τραγικούς χειρισμούς τους στο θέμα των Σκοπίων», σημείωσε η Μαρία Σπυράκη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να φέρει την κάθαρση «ούτε στο ποδόσφαιρο ούτε πουθενά αλλού – έχουν βουλιάξει στη λάσπη της διαπλοκής». Το μπρα ντε φερ με το Μαξίμου συνεχίστηκε, καθώς η Ν.Δ. απάντησε στις κυβερνητικές διαρροές που κατηγορούσαν τη Ν.Δ. για διαπλοκή σχολιάζοντας «τον άφωνο Πάνο Καμμένο», καθώς και το εξής: «Στα αρχαία το έλεγαν “εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια” και στα νέα “όπως στρώσεις θα κοιμηθείς”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή