Αποστάσεις Μαξίμου μετά τη θύελλα

Αποστάσεις Μαξίμου μετά τη θύελλα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύσκολους ελιγμούς προκειμένου να απεγκλωβισθεί από την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου επιδίδεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αντιπαρέλθει τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν με ευθύνη και των δικών της επιλογών τα τελευταία χρόνια. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών φέρνουν το Μέγαρο Μαξίμου αντιμέτωπο με ακόμα μία κρίση, που έρχεται να προστεθεί στο δύσκολο περιβάλλον για τα εθνικά θέματα, αλλά και στην κομβική συγκυρία για τη διαπραγμάτευση της πορείας του προγράμματος. Η αντίδραση κυβερνητικών στελεχών και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είναι τέτοια, που καταδεικνύει ότι θα προτιμούσαν να συνεχίσουν να ασχολούνται με όλα τα άλλα ανοικτά μέτωπα και να απεγκλωβιστούν από τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου. Οι οποίες, αν μη τι άλλο, καταδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία μεγαλόστομων εξαγγελιών και κυβερνητικών κινήσεων την τελευταία τριετία.

Παράλληλα, στη σκιά των πρωτοφανών συμβάντων της περασμένης Κυριακής, είναι περισσότερο από σαφής η προσπάθεια αποστασιοποίησης από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. «Δεν είμαστε ανόητοι να στηρίζουμε τον Σαββίδη», είναι το σχετικό σχόλιο. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχει επίγνωση της εκτίμησης που έχει διαχυθεί στην κοινή γνώμη για σχέση της παρούσας κυβέρνησης με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Υπάρχει, ταυτόχρονα, επίγνωση του πολιτικού κόστους που η εκτίμηση αυτή πλέον προκαλεί. Το τελευταίο που θα επιθυμούσαν στο Μαξίμου είναι να εμπεδωθεί μια εικόνα ταύτισης με τον οπλοφόρο, σε έξαλλη κατάσταση, Σαββίδη να εισβάλλει στο γήπεδο της Τούμπας. Ετσι, η αποστασιοποίηση από τα τρέχοντα επιλέγεται ως η ασφαλέστερη διέξοδος, προκειμένου να περιορισθεί το κόστος.

«Ας είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος και του ποδοσφαιρικού grexit», διαμηνύει ανώτατη κυβερνητική πηγή. Τη στιγμή που οι αντιδράσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου πληθαίνουν για την κυβερνητική επιλογή να λειτουργήσει με οριζόντια λογική τιμωρητικά προς όλους με την απόφαση για επ’ αόριστον αναστολή του πρωταθλήματος, το Μαξίμου πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Ουσιαστικά επιχειρεί να απεκδυθεί οποιασδήποτε ευθύνης για την αποκατάσταση της τάξης στο πρωτάθλημα και να αποστασιοποιηθεί από το ακραία τοξικό περιβάλλον.

Το επόμενο βήμα

Με τακτική Ποντίου Πιλάτου, πετάει το μπαλάκι διόρθωσης των κακώς κειμένων σε ΕΠΟ και Λίγκα. Ζητεί από τα δύο μέρη να συνδιαμορφώσουν ένα πλαίσιο που θα ρυθμίζει με αυστηρές προβλέψεις τα του ποδοσφαίρου. «Ή θα φέρετε πλαίσιο για ποινές, διαδικασίες κ.λπ. και θα συνεχίσετε ή δεν θα υπάρξει πρωτάθλημα και δεν θα πάτε Ευρώπη. Τέλος». Αυτό, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, είναι το μήνυμα που εκπέμπει πλέον το Μαξίμου, έχοντας καταστήσει σαφές ότι η οριστική διακοπή του πρωταθλήματος είναι το επόμενο βήμα και παραμένει ως άμεση επιλογή στο τραπέζι.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την παραπομπή του ζητήματος και τη λήψη αποφάσεων σε ΕΠΟ και Λίγκα, που στην ουσία σημαίνει ότι η πολιτεία αποσύρεται από την ευθύνη της να ρυθμίσει τα του ποδοσφαίρου και να εξυγιάνει την προδήλως προβληματική κατάσταση, η κυβέρνηση επικαλείται την αντίθεση της UEFA σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου που είχε φέρει ακριβώς με την πρόθεση να εξυγιάνει τον χώρο. Από την πλευρά της διεθνούς ποδοσφαιρικής αρχής είχε θεωρηθεί τότε ότι κάποιες ρυθμίσεις παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ. Βεβαίως, την ίδια στιγμή, οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση εκκινούν σε σημαντικό βαθμό από την εκτίμηση ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι υπεραρκετό και αυτό που απουσιάζει είναι η βούληση –πρωτίστως πολιτική– για την εφαρμογή των προβλέψεών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή