«Απομόνωση» Π. Καμμένου

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάθος, υπερβολή ή μεταφορά; Τα εκ του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα κυβερνητικά στελέχη δίνουν διαφορετικές ερμηνείες στον χαρακτηρισμό «όμηροι» που έδωσε ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία.

Αν μη τι άλλο, οι διαφορετικές τοποθετήσεις προδίδουν αμηχανία αλλά και ενόχληση για τη διαφοροποίηση του κ. Καμμένου από την κεντρική κυβερνητική γραμμή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε χθες ότι ο κ. Καμμένος «έκανε τη σχετική αναφορά μεταφορικά» και έσπευσε να προσθέσει ότι στο σύνολό της η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση ταχύτερης επιστροφής των δύο στρατιωτικών, επιχειρώντας να κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τους χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν.

Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, διαφορετικές τοποθετήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε (ΑΝΤ1) «υπερτροφικό λόγο» τις αναφορές σε ομηρία και φρόντισε να επισημάνει ότι οι αναφορές αυτές «δεν υπηρετούν τον σκοπό μας για τους δύο στρατιωτικούς». Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ διαπίστωσε καθυστέρηση και χρονοτριβή στην ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης για τα κινητά των δύο στρατιωτικών. Πάντως, ο κ. Τζανακόπουλος προσδιόρισε σε διάστημα «όχι περισσότερο από μερικές εβδομάδες» τον χρόνο που η κυβέρνηση θεωρεί εύλογο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών στη γείτονα, που θα επιτρέψουν την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στη χώρα μας. Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι δεν θα επιδιώξει η Τουρκία κλιμάκωση. Διευκρίνισε σχετικά ότι, σε σχέση με το κατηγορητήριο που θα απαγγελθεί, «θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο την είσοδο σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή» και ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα συνιστά κλιμάκωση.

Πλήρη διαφωνία με την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είπε (ΕΡΤ) ότι ήταν «άστοχη η φράση Καμμένου περί ομηρίας. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλακούμε στους αντιφατικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της άλλης πλευράς. Και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας κάνουν λάθη». Στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση δέχθηκε επικρίσεις για τη διγλωσσία που παρατηρείται, με τον βουλευτή της Ν.Δ. Ι. Κεφαλογιάννη να θέτει το ερώτημα ποια είναι τελικά η θέση της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης έθεσε σαφή διαχωριστική γραμμή έναντι του υπουργού Εθνικής Αμυνας, λέγοντας ότι «στα μεγάλα εθνικά θέματα και στην εξωτερική πολιτική είναι η φωνή του πρωθυπουργού που ισχύει».

Αντιπαράθεση

Η αναφορά Κουβέλη περί «υπερτροφικού λόγου» του υπουργού Εθνικής Αμυνας λειτούργησε ως έναυσμα για σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο και στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία. Ο κ. Καμμένος, σε ερώτηση σχετικά με την επίμαχη δήλωση, απάντησε: «Εγώ δηλαδή τώρα να πω ότι είναι ατροφικός ο εγκέφαλος της κυρίας Καββαδία ή ο εγκέφαλος του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ που στέλνει βουλευτές στο κουρδικό κόμμα;». Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την ίδια την κ. Καββαδία, που χαρακτήρισε τον κ. Καμμένο ως «θιασώτη ακροδεξιών και ρατσιστικών αντιλήψεων».

Υπό όρους η επανέναρξη πρωταθλήματος

Τη θέση ότι το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ξαναρχίσει εφόσον προηγουμένως δεν κατατεθεί ένα πλαίσιο από την πλευρά των αρμόδιων ποδοσφαιρικών φορέων, το οποίο να μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των αγώνων και την εξυγίανση στον χώρο του ποδοσφαίρου, επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από το φλέγον ζήτημα και, ταυτόχρονα, λαμβάνει αποστάσεις από τον κ. Ιβάν Σαββίδη, με τα στελέχη της, το ένα μετά το άλλο, να εντοπίζουν στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριοποίησής του στην Ελλάδα.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε χθες την εισβολή του κ. Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας ως «τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί και να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

Χθες, συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου, παρά τις πληροφορίες ότι εκεί επρόκειτο να συζητηθεί η κρίση που προέκυψε με επίκεντρο το ποδόσφαιρο, συζητήθηκε η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης – μία ακόμη ένδειξη ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να αφήσουν πίσω το αρνητικά φορτισμένο ζήτημα του ποδοσφαίρου, για το οποίο έχουν εκφρασθεί και εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικρίσεις και προβληματισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή