Συμφωνία τελευταίας στιγμής για την Κ.Ε. στο Κίνημα Αλλαγής

Συμφωνία τελευταίας στιγμής για την Κ.Ε. στο Κίνημα Αλλαγής

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριολεκτικά στο πάρα πέντε λύθηκε ο τελευταίος γόρδιος δεσμός πριν από την έναρξη του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, που αφορούσε την κεντρική επιτροπή και αποτέλεσε το μεγάλο «αγκάθι». Η χθεσινή μαραθώνια προσπάθεια των «αντιπροσώπων» του πολιτικού συμβουλίου να βρουν τον τρόπο συγκρότησης της κεντρικής επιτροπής έπεσε εις διπλούν στο κενό.

Η συζήτηση εκινείτο πάνω στους δύο άξονες που πρότεινε η κ. Γεννηματά, οι οποίοι συνοπτικά ήταν οι εξής: είτε να υπάρξει εκλογή από τους 4.700 συνέδρους της νέας κεντρικής επιτροπής με ένα «πλαφόν αναλογικότητας» για το κάθε κόμμα, είτε να γίνει εξ ολοκλήρου διορισμός της νέας κεντρικής επιτροπής στη λογική της πλήρους αναλογικότητας. Οι δύο αντίθετοι πόλοι σε αυτήν την οργανωτικής φύσεως διελκυστίνδα ήταν ο Στ. Θεοδωράκης, που υποστήριζε τον διορισμό βάσει αναλογικότητας και ο Ν. Ανδρουλάκης, που υποστήριζε την εκλογή εξ ολοκλήρου από τη βάση του κόμματος. Η χθεσινή εσπευσμένη σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου, που είχε συνεδριάσει και την περασμένη Δευτέρα, έδωσε τελικά τη λύση.

Η απόφαση που εξεδόθη έπειτα από τρεις ώρες ζυμώσεων έκανε λόγο για «συνθετική αναλογική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς», ενώ εστίαζε στο γεγονός ότι προέχει η «επιτυχία του κοινού εγχειρήματος». Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που τα τελευταία 24ωρα θορυβήθηκαν, φοβούμενοι πως το εγχείρημα έχει πάρει αρνητική τροπή με άγνωστη κατάληξη. Ως εκ τούτου, η απόφαση των έξι μελών του πολιτικού συμβουλίου με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά ήταν μία εξέλιξη που άπασες οι πλευρές τη χαρακτήριζαν «ευχάριστη», αλλά παράλληλα και «καθόλου εύκολη», προσθέτοντας πως το μείζον τελικά είναι ότι αποτυπώνει τη βούληση για κοινή πορεία και εν τοις πράγμασι για σύνθεση απόψεων παρά τις πανθομολογούμενες διαφορές.

Τα μέλη της νέας κεντρικής επιτροπής θα φθάσουν σύμφωνα με πληροφορίες τα 350, αριθμός ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτόν που υπολογιζόταν αρχικά και που αποτυπώνει την ανάγκη «συμβιβασμών» μεταξύ των δυνάμεων. Στον αντίποδα, η κοινή απόφαση εκτός από τη θετική πλευρά της αποτυπώνει και τη δυστοκία που υπάρχει για τη λήψη μιας απόφασης στην οποία εμπλέκονται τόσοι διαφορετικοί φορείς. Αυτό, σημείωναν, αρμόδιες πηγές από όλες τις πλευρές, θα είναι και το μεγάλο στοίχημα του συνεδρίου, που σε ένα 24ωρο ανοίγει τις πόρτες του.

Αντιρρήσεις Ανδρουλάκη

Η απόφαση που ελήφθη δεν σημαίνει πως ήταν ομόφωνη και δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ν. Ανδρουλάκης που συμμετείχε online, καθώς βρίσκεται στο Στρασβούργο, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και επέμεινε στην εκλογή κεντρικής επιτροπής με ψηφοφορία. Στο πλευρό του τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. Αντίθετα, ο Γ. Παπανδρέου έδειξε πως ήταν στη λογική της μη εκλογής στην οποία κινήθηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού. Ο κ. Ανδρουλάκης δε, σύμφωνα με πληροφορίες, με το πέρας της συνεδρίασης επικοινώνησε με την κ. Γεννηματά επιβεβαιώνοντας τη διαφωνία του, προσθέτοντας ωστόσο πως κάνει πίσω «χάριν της παράταξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή