Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αντιμετωπίζει όλους τους επενδυτές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, προσπαθεί να διευκολύνει οποιαδήποτε επένδυση κινείται στο πλαίσιο του νόμου και μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και να συμβάλει στη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου ότι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης είχε «κάποιες φιλικές σχέσεις» με την κυβέρνηση.

«Τίποτα δεν πρόκειται να διακόψει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία»

«Τίποτα δεν πρόκειται να διακόψει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα -και αυτός είναι και ο βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για τις επόμενες 97 μέρες που μας χωρίζουν από το Eurogrpoup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την 4η αξιολόγηση, την μεταπρογραμματική εποπτεία και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Χαρακτήρισε ως «ένα ακόμη βήμα» στην πορεία για την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή επιτροπεία και την ανάκτηση της αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018 τη χθεσινή επιτυχημένη έκδοση εντόκου γραμματείου διάρκειας ενός έτους, για πρώτη φορά μετά το 2010, και σημείωσε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι το έντοκο γραμμάτιο έκλεισε με απόδοση 1,25% που καθορίστηκε πλήρως από τη ζήτηση. Το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 625 εκατομμύρια ευρώ το ύψος των προσφορών έφτασε στο 1,986 δις και τελικά το γραμμάτιο καλύφθηκε 100% από ξένους επενδυτές».

 Όπως είπε, «η έκδοση του εντόκου γραμματίου επιβεβαιώνει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται στις διεθνείς αγορές» και «διαψεύδει» τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Μητσοτάκη.

«Το γεγονός αυτό που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της που επιμένουν να μιλούν για καθίζηση και στασιμότητα. Αρκεί κανείς να συγκρίνει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά και τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας σήμερα, με αυτά που παραλάβαμε το 2015, για να κατανοήσει το αβάσιμο και ψευδές του συνόλου του αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας. Όσο λοιπόν και αν επιχειρούν να δημιουργήσουν μια εικόνα αδιεξόδου, η πραγματικότητα τους διαψεύδει», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίθεση σε Μητσοτάκη και ΝΔ

  

Για «άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ υποκρισίας» κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή όσα είπε στις ΗΠΑ σχετικά με τα εθνικά μας θέματα.

«Για το μεν ζήτημα των δύο αξιωματικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προ εβδομάδος ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε το περιστατικό ένα σύνηθες και μικρό συμβάν που δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Η υποκρισία δε, της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, η κ. Σπυράκη εμφανίστηκε πριν λίγη ώρα να αλλάζει ξανά τη γραμμή της Ν.Δ. αναφερόμενη, με τρόπο ειρωνικό, στο περιστατικό ως σύνηθες. Ποιον ειρωνεύεται αλήθεια; Την ελληνική κυβέρνηση ή τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη;»

Ο κ. Τζανακόπουλος καταφέρθηκε και εναντίον της Ν.Δ και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τη στάση τους στην υπόθεση Novartis, ενώ κάλεσε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να δώσει απαντήσεις αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία και αν είχε και έχει προνομιακές σχέσεις με τα διευθυντικά της στελέχη.

«Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στη μηδενιστική αντιπολιτευτική γραμμή καθώς βρίσκεται σε δεινή θέση, εξαιτίας κυρίως του σκανδάλου της Novartis που έχει αναδείξει όλες τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τις οποίες δεν μπορεί παρά να χρεώνεται η ΝΔ», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού είναι πιο σημαντικά από το θέμα της ονομασίας, ενώ δεν επανέλαβε τη θέση του για αναζήτηση λύσης σε άλλη συγκυρία, αναγνωρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση της γείτονος είναι θετική προς έναν συμβιβασμό» και παρατήρησε: «Το θέμα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να εμφανίζεται ως ουρά της ακροδεξιάς, αρνούμενος κάθε συζήτηση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και αξιοποιώντας τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ως πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση από θέσεις που φλερτάρουν με τον εθνικισμό, ενώ στις ΗΠΑ προφανώς επειδή ντρέπεται για τις θέσεις που εκφράζει στο εσωτερικό, να φορά το μανδύα του μετριοπαθούς και φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή