Κυβέρνηση: Αλλο ο Ιβάν Σαββίδης και άλλο η Θεσσαλονίκη

Κυβέρνηση: Αλλο ο Ιβάν Σαββίδης και άλλο η Θεσσαλονίκη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλει η κυβέρνηση να ξεφύγει, αλλά οι βουλευτές της δεν την αφήνουν: κάπως έτσι μπορεί να αποδοθεί η προσπάθεια που συντονισμένα καταβάλλεται από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου να ανακτηθεί η πρωτοβουλία κινήσεων και να αλλάξει η όχι και τόσο ευνοϊκή ατζέντα της επικαιρότητας. Η ίδια η επικαιρότητα, ωστόσο, επανέρχεται διαρκώς με πείσμονα διάθεση στο δύσκολο ζήτημα των σχέσεων της κυβέρνησης με τον κ. Ιβάν Σαββίδη και δείχνει να αντιστέκεται στην προσπάθεια ολικής επαναφοράς της σκανδαλολογίας, με επίκεντρο την υπόθεση Novartis, και της θετικής ατζέντας που αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος, τα δύο θέματα στα οποία η κυβέρνηση εστιάζει θεωρώντας ότι την ευνοούν επικοινωνιακά. Η προσπάθεια να τεθεί στο περιθώριο και να υποβαθμισθεί, προκειμένου να ξεχαστεί, η υπόθεση Σαββίδη κατέστη πρόδηλη όταν στην ενημέρωση για την ατζέντα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Τετάρτης, το μόνο που ειπώθηκε ήταν ότι το κομματικό όργανο ασχολήθηκε αποκλειστικά με την πορεία της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση.

Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και δη του μικρού κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις προτεραιότητες του Μαξίμου και την αγωνία να κλείσει η φθοροποιός συζήτηση. Ετσι, ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι, κατά τη γνώμη του, «ο κ. Σαββίδης είχε κάποιες φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση». Την ασύμβατη με το αφήγημα του ηθικού πλεονεκτήματος άποψη Παπαχριστόπουλου έσπευσε να διορθώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος – αν μη τι άλλο επιβεβαιώνοντας ότι ενισχύεται εσχάτως η διάσταση θέσεων ανάμεσα στους δύο εταίρους. «Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία. Αντιμετωπίζει όλους τους επενδυτές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πάντως, στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αγωνία για το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν δημόσια για την υπόθεση δικοί του βουλευτές. Η πίεση που εισπράττουν οι Θεσσαλονικείς βουλευτές, κυρίως μέσω αντιδράσεων και ψηφισμάτων των συνδέσμων φιλάθλων του ΠΑΟΚ, κλιμακώνεται ημέρα με την ημέρα, προκαλώντας ανησυχία στην Κουμουνδούρου.

«Αμαρτίες»

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έσπευσε να κατηγοριοποιήσει στις «αμαρτίες» του παλαιού πολιτικού συστήματος τον διαχωρισμό Βορρά και Νότου ή Θεσσαλονίκης και Αθήνας. «Δεν είναι κάτι καινούργιο στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή. Είναι κάτι το οποίο έχει καλλιεργηθεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και σχετίζεται με το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και το παλιό πολιτικό σύστημα, έδιναν πολύ μεγαλύτερη σημασία στην Αθήνα από ό,τι έδιναν στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε σχετικά και φρόντισε να προσθέσει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν εμμένει σε τέτοιου τύπου διαχωρισμούς.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε όλους τους Ελληνες πολίτες ως ίσους, δηλαδή όπως ακριβώς ορίζει το ελληνικό Σύνταγμα. Και νομίζω ότι αυτό θα φανεί και το επόμενο διάστημα στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε και την κρίση στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με πάσα ειλικρίνεια, αλλά και με κάθε βεβαιότητα, είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τέτοιου τύπου διαχωρισμούς στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί οποιαδήποτε υπόθεση και νομίζω ότι αυτό θα γίνει πάρα πολύ σαφές τις επόμενες ημέρες», τόνισε σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή