«Ανοίγματα» υπό πίεση σχεδιάζει ο Αλ. Τσίπρας

«Ανοίγματα» υπό πίεση σχεδιάζει ο Αλ. Τσίπρας

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα πολυεπίπεδο επικοινωνιακό ναρκοπέδιο, με αιχμή την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την υπόθεση Σαββίδη, αλλά και τη Νοvartis, τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών και το Σκοπιανό, καλούνται να πορευτούν τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνηση, παρά την επίμονη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για αλλαγή ατζέντας.

Το βαρύ πολιτικό κλίμα καθώς και οι «εύθραυστες» πλέον ισορροπίες με τον κ. Π. Καμμένο υποχρεώνουν τον κ. Τσίπρα να αναζητήσει πολιτικές πρωτοβουλίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται και το άνοιγμα σε «όμορους» πολιτικούς χώρους, ακόμη και με ορίζοντα πριν από τις προσεχείς εκλογές: Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «προοδευτικού πόλου» και είχε δεχθεί εισηγήσεις να προβεί σε συγκεκριμένη αναφορά ακόμη και στην προγραμματισμένη για χθες το βράδυ ομιλία του στις εργασίες του «Προοδευτικού Φόρουμ», που φιλοξενείται στην Αθήνα.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, δεν θεωρείται τυχαία η επιλογή του να συναντηθεί την περασμένη Δευτέρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκη, ούτε η αποστασιοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου από τον κ. Π. Καμμένο και αντίστροφα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καμμένος έχει διαφοροποιηθεί από την επίσημη κυβερνητική ρητορική για το καθεστώς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κάνοντας λόγο για «ομηρία», αλλά και για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, που από την προσεχή εβδομάδα επανέρχεται στο προσκήνιο με την επίσκεψη του κ. Ν. Κοτζιά στα Σκόπια, ενώ έχει τηρήσει σιγήν ιχθύος για την υπόθεση Σαββίδη. Παράλληλα, οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ΑΝΕΛ πληθαίνουν, ενώ πολλοί θεωρούν τυχόν συμφωνία με την ΠΓΔΜ το καταλληλότερο «όχημα» για την αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος. Τέλος, στο προσκήνιο είναι πολύ πιθανό να επανέλθει άμεσα και η υπόθεση της αγοραπωλησίας των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με πρωταγωνιστή των υπουργό Αμυνας: Και τούτο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής καταρρίπτει τα επιχειρήματα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι αναρμόδια για τα βλήματα. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για να κληθεί όχι μόνον ο κ. Καμμένος, αλλά και ο λεγόμενος «μεσάζων».

Οπως προαναφέρθηκε, τη στρατηγική των πολιτικών ανοιγμάτων επιβάλλει εν πολλοίς και η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας προβληματικών χειρισμών. Σε σχέση με το ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, δεν είναι μόνον ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανίκανη να διαχειριστεί επαρκώς τον συγκεκριμένο χώρο παρά τις εξαγγελίες της για εξυγίανση: Στο προσκήνιο επανήλθαν οι «προνομιακές σχέσεις» με τoν συγκεκριμένο επιχειρηματία, αλλά και ορισμένες ενέργειες, όπως η συμμετοχή του στον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και η τροπολογία για διαγραφή του προστίμου της ΣΕΚΑΠ.

Επίσης, στην υπόθεση της Νοvartis είναι προφανές πως η κυβέρνηση προέβη σε εσφαλμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς, καθώς αντί να περιοριστεί στη δικογραφία έσπευσε να προαναγγείλει «σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων» και να παραπέμψει σε προανακριτική επιτροπή δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ετσι, περνάει διαρκώς κάτω από τον πήχυ που είχε η ίδια θέσει, επιχειρώντας να αντιστρέψει το κλίμα με στοιχεία που προκαλούν μάλλον θυμηδία, όπως το χαρτί με το λογότυπο του Μεγάρου Μαξίμου και το τηλέφωνο του… κ. Χρ. Σταϊκούρα ή οι επαγγελματικές δραστηριότητες του κ. Γ. Στουρνάρα, πολλά χρόνια πριν αναλάβει υπουργός. Στο ίδιο πλαίσιο, πολλοί ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν λάθος ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει επικοινωνιακά στην καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και χωρίς το ΔΝΤ να έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Τέλος, στα εθνικά θέματα, είναι προφανές ότι δεν «διαβάστηκε» σωστά η στρατηγική Ερντογάν σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο, αλλά και το περιστατικό με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Παράλληλα, είναι σαφές από το εύρος των αντιδράσεων των ΑΝΕΛ, αλλά –κυρίως– της κοινής γνώμης, ότι η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμάσει επαρκώς το έδαφος για να βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή