ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Χρέος μας η υπεράσπιση των συνόρων μας

gre1912552_31844350-thumb-large

Μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, ότι είμαστε πρωτίστως λαός και έθνος της ειρήνης και της δημοκρατίας, αλλά έχουμε χρέος να υπερασπιζόμαστε, ανά πάσα στιγμή και έναντι πάντων, τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, ότι τα σύνορα της χώρας μας αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καθορίζονται επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών από το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του, προσθέτοντας ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ένοπλες δυνάμεις μας εγγυώνται ότι η Ελλάδα είναι η ήρεμη εκείνη δύναμη, η οποία σέβεται στο ακέραιο την φιλία και την καλή γειτονία, ταυτοχρόνως όμως είναι έτοιμη να εκπληρώσει το χρέος της έναντι του έθνους των Ελλήνων αλλά και έναντι των λοιπών λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στα διαχρονικά μηνύματα που μεταλαμπαδεύει στις σύγχρονες γενιές η ηρωική Επανάσταση των προγόνων μας στις 17 Μαρτίου 1821, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενότητα, υπενθυμίζοντας ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε, καθώς όποτε επικράτησε η διχόνοια και ο διχασμός στην εθνική συλλογική μας ζωή, είχαν ως συνέπεια εθνικές καταστροφές.

Παράλληλα, επισήμανε τον εξέχοντα ρόλο της Εκκλησίας σε όλους τους μεγάλους, εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας και του έθνους μας και πρόσθεσε ότι το παράδειγμα των ορθόδοξων ταγών του έθνους μας, όταν συνέπραξαν με τους ηρωικούς οπλαρχηγούς στην Αρεόπολη, στην Καλαμάτα και κυρίως, στην Αγία Λαύρα, βεβαιώνει του «λόγου το ασφαλές».

Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον Δήμο Ανατολικής Μάνης για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης του επελευθερωτικού αγώνα του έθνους.

Νωρίτερα, σε ομιλία που έδωσε στην Αερόπολη, είχε τονίσει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε το χρέος υπεράσπισης των συνόρων, της εδαφικής μας ακεραιότητας, της εθνικής μας κυριαρχίας έναντι πάντων»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η επανάσταση στη Μάνη την 17η Μαρτίου 1821, πρώτη πράξη της εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα, μας υπενθυμίζει και μας διδάσκει τούτο:

«Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε λαός και έθνος της ειρήνης και της δημοκρατίας. Επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία. Σεβόμαστε τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Και είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε το χρέος υπεράσπισης των συνόρων, της εδαφικής μας ακεραιότητας, της εθνικής μας κυριαρχίας έναντι πάντων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι αυτή η υπεράσπιση είναι τόσο μεγαλύτερο χρέος, όσο είναι υπεράσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, και της κυριαρχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι «τα σύνορά μας τα καθορίζει το διεθνές δίκαιο, με τρόπο που δεν αφήνει κανένα κενό, καμιά αμφισβήτηση. Και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ την ύπαρξη γκρίζων ζωνών. Αυτό είναι κάτι το οποίο διευκρινίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, γιατί είναι η βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «τέτοιες ώρες, και με αφετηρία αυτή την επέτειο, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα πετύχαμε ενωμένοι. Να θυμόμαστε επίσης, ορθότερα να μην ξεχνάμε ποτέ το βαρύτατο τίμημα του διχασμού. Τίμημα το οποίο πολλές φορές στοίχησε ακόμα και κομμάτια του εθνικού μας κορμού. Τούτες τις ώρες οφείλουμε στους προγόνους μας και αυτό το χρέος, της ενότητας για την πατρίδα».

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)