Mήνυμα από τις ΗΠΑ με το «Iwo Jima»

Mήνυμα από τις ΗΠΑ με το «Iwo Jima»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Iwo Jima» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού προσέφερε χθες στους κατοίκους της Λεμεσού ένα θέαμα που έχει να καταγραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για περισσότερα από 25 χρόνια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη φορά που «δένει» στα ανοιχτά του νησιού ένα πολεμικό που μεταφέρει τόσο μεγάλο αριθμό πτητικών μέσων. Αν και το πλοίο βρίσκεται στην περιοχή για τις ανάγκες άσκησης ΗΠΑ – Ισραήλ, στην οποία συμμετείχε και το ελληνικό υποβρύχιο «Παπανικολής», είναι σαφές ότι η παρουσία του αποτελεί και ένα έμμεσο μήνυμα για τις πρώτες, αρχικές έρευνες της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα έπειτα από τα γεγονότα που οδήγησαν στην αναστολή αντίστοιχων ερευνών από την ιταλική ΕΝΙ. Ηδη από την Κυριακή ένα από τα δύο πλοία που έχει μισθώσει η Exxon, το «Med Surveyor», πλέει στο οικόπεδο 10, δίχως να ενοχληθεί από το τουρκικό ναυτικό.

Στις Βρυξέλλες

Χθες, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε από τους ομολόγους του την έμπρακτη και απερίφραστη αλληλεγγύη για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του, αλλά και των συμφερόντων της Ενωσης και της διεθνούς νομιμότητας. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για σχέσεις καλής γειτονίας έναντι όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αναβολή των προγραμματισμένων γεωτρήσεων της ιταλικής εταιρείας ENI στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκε και η στάση της Τουρκίας στο Αφρίν. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνική διαδικασία πηγαίνοντας προς τη Γενεύη και ιδιαίτερα να μην επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο έναντι τρίτων κρατών ή να προσπαθούν να διατηρήσουν επί μακρόν την παρουσία τους σε αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Τουρκία, ένδειξη της επιθετικής διάθεσης που επιδεικνύει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και έναντι της Ελλάδας είναι χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» (έντυπο που επηρεάζεται απόλυτα από το προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα), σύμφωνα με οποίο η Αθήνα «κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο», ακολουθώντας κελεύσματα συγκεκριμένων κρατών, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή