ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Παυλόπουλου κατά του ρατσισμού

minyma-paylopoyloy-kata-toy-ratsismoy

Μήνυμα κατά των φυλετικών διακρίσεων απέστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγώνα κατά του ρατσισμού.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αγώνα κατά του ρατσισμού πρέπει ν’ αποτελέσει αφετηρία περίσκεψης και αυτογνωσίας για όλους τους Λαούς του Κόσμου, πρωτίστως δε για τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τούτο διότι οι θεμελιώδεις αρχές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης συνιστούν βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Επιπλέον, εμείς, οι Έλληνες, γνωρίζουμε ότι οι ως άνω αρχές συνθέτουν αναπόσπαστο μέρος του σκληρού πυρήνα του διαχρονικού Ελληνικού Πολιτισμού ο οποίος, ιδίως μέσω των αρχών τούτων, συνέβαλε καθοριστικώς στην γέννηση και διάπλαση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Υπό τα δεδομένα αυτά κάθε Λαός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος σέβεται τον άκρως τιμητικό τίτλο του Ευρωπαίου Εταίρου, έχει χρέος να μένει σταθερά προσηλωμένος, και με καθημερινές έμπρακτες αποδείξεις, στην υπεράσπιση του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του. Και το Προσφυγικό ζήτημα -υπαρξιακό, κυριολεκτικώς, για την πορεία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- συνιστά, κατ’ εξοχήν, σήμερα το πεδίο εκείνο, στο οποίο κρίνεται κάθε Λαός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, άρα, κάθε Ευρωπαίος Πολίτης ως προς την τήρηση των στοιχειωδών ευρωπαϊκών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια, Λαοί και Πολίτες που δεν εκπληρώνουν τις κατά τ’ ανωτέρω υποχρεώσεις τους, αναδεικνύοντας ξενοφοβικά -ή, ακόμη χειρότερα, ρατσιστικά- σύνδρομα οφείλουν, εφόσον επιθυμούν ειλικρινώς να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία, να επανορθώσουν αμέσως αυτό το μεγάλο λάθος -κατά την επιεικέστερη έκφραση- εναντίον της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Τα δε αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χρέος ν’ ασκήσουν, στο ακέραιο, τις αρμοδιότητές τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι σκέψεις που προηγήθηκαν αποκτούν τόσο μεγαλύτερη επικαιρότητα και σημασία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, όσον οι εκλογές κατά την διάρκεια του 2017 σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέδειξαν πως, δυστυχώς, αρχίζουν να εμφανίζονται, με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα, μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού -με σαφή συγγένεια προς υπολείμματα του ναζισμού- τα οποία αφενός στρέφονται ευθέως κατά του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του και, αφετέρου, επιδιώκουν, επίσης ευθέως, την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αγώνας εναντίον αυτών των μορφωμάτων πρέπει να είναι ανένδοτος και κοινός για όλους εκείνους, οι οποίοι υπερασπιζόμαστε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Και σ’ αυτό τον αγώνα η Ελλάδα και οι Έλληνες ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε παρόντες και πάντοτε πρωτοπόροι.»