Μόνοι τους πλέον στην «προανακριτική» για Novartis ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Μόνοι τους πλέον στην «προανακριτική» για Novartis ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας «διάλυσης» συγγράφεται απόψε στη Βουλή, όσον αφορά τις εργασίες της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης Novartis. Λίγα 24ωρα μετά από την αποχώρηση του ΚΚΕ, απόψε όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης διέκοψαν τη συμμετοχή τους στις εργασίες αυτής της Επιτροπής, καταγγέλοντας την δικομματική πλειοψηφία ότι συνεχίζει και κλιμακώνει έναν σχεδιασμό που οδηγεί σε φιάσκο και σπίληση πολιτικών της αντιπάλων.

Αφορμή για την αντίδραση αυτή σύσσωμης της αντιπολίτευσης είναι η επιμονή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην εισέλθουν στην ουσία της υπόθεσης, υποστηρίζοντας πως ακόμα δεν είναι αποσαφηνισμένο εάν η Επιτροπή είναι αρμόδια ή αναρμόδια για την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.

«Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι αυτό ολοκληρώνει σχεδιασμό σκευωρίας από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας» τόνισε ο κ. Μ. Βορίδης (ΝΔ). «Αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης. Εμείς οι βουλευτές της ΝΔ αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε εάν τυχόν η Επιτροπή αποφασίσει να εξετάσει μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία και ουσία της υπόθεσης», πρόσθεσε.

«Πρόκειται περί ευτελισμού της διαδικασίας και παραβίασης δικονομικών κανόνων» σχολίασε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) για να συνεχίσει: «Αποχωρούμε. Αν κάποια στιγμή αποφασίσουν να καλέσουν μάρτυρες, εκεί θα είμαστε».

«Φοβόμασταν από την αρχή ότι θα οδηγηθούμε σε φιάσκο. Δεν μπορούμε να γίνουμε ξανά μέρος μιας διαδικασίας καθυστερήσεων. Ολα για την επικοινωνία γίνονται», είπε ο κ. Μ.Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων).

«Η κυβέρνηση οδηγεί στην ευθανασία την Επιτροπή. Δεν θα γίνουμε φόντο σε φτηνό πολιτικό κόλπο» τόνισε ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι)

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Ν. Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Προς το παρόν η Επιτροπή συνεχίζει την εξέταση του θέματος της αρμοδιότητας της Βουλής. Ξεκινήσαμε αλλά δεν έχουμε ακόμα αποφανθεί». Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε «προσχηματική» τη στάση της αντιπολίτευσης, για να προσθέσει, ωστόσο, αποκαλύπτοντας –όπως χαρακτηριστικά στη συνέχεια σχολιάστηκε- τις προθέσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κλείσουν την υπόθεση, στέλνοντάς την εκ νέου στην Δικαιοσύνη: «Διελεύκανση φως και δικαιοσύνη υπάρχουν μόνο αν πάει στην δικαιορύνη η υπόθεση.

Να κάνουμε όλα σωστά. Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη, Βουλή σημαίνει εξάλειψη», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θ. Δρίτσας ανέφερε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει βάσει του αρχικού προγραμματισμού, έστω και μόνο με τα δύο κόμματα, καλώντας τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα να εκφράσουν την άποψή τους … περί την αρμοδιότητα της Επιτροπής.

«Η ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται για την υπόθεση πάρα πολύ. Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν να ταλαζίζεται ο δημόσιος βίος με σκανδαλολογία μήνες ολόκληρους και στο τέλος να οδηγείται η υπόθεση σε νομικό αδιέξοδο. Ολα έγιναν στη βάση εντολής που Επιτροπή πήρε από Ολομέλεια της Βουλής. Κατά γράμμα. Δεν υπάρχουν σκοπιμότητες, δεν αποτελούν μέρος σχεδίου σκοπιμότητας οι αποφάσεις της Επιτροπής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT