Ν. Φίλης: Σκοταδισμός, μεσαίωνας και αναχρονισμός η απόφαση ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Ν. Φίλης: Σκοταδισμός, μεσαίωνας και αναχρονισμός η απόφαση ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αρνητική έκπληξη» χαρακτήρισε ο βουλευτής Νίκος Φίλης, την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών τονίζοντας ότι πρόκειται για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό» ωστόσο υπογράμμισε ότι από την απόφαση δεν κινδυνεύει το μάθημα των νέων Θρησκευτικών στα σχολεία.

Σε δηλώσεις του στο κανάλι της Βουλής ο πρώην υπουργός Παιδείας είπε ότι η απόφαση  ελήφθη όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία κάνοντας λόγο για λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος. 

Σημείωσε επίσης ότι «το Σύνταγμα λέει ότι το σχολείο πρέπει να στηρίζει τη θρησκευτική συνείδηση και αυτό κάνει το σχολείο με το μάθημα των Θρησκευτικών από την Δ΄Δημοτικού ως την Γ’ Λυκείου.

«Δεν υπάρχει καμία συνταγματική επιταγή όμως για ομολογιακό μάθημα. Το Σύνταγμα δεν λέει ότι αυτό το μάθημα θα πρέπει να είναι ομολογιακό, δηλαδή να γίνεται κατήχηση» πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «το ΣτΕ υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών». Πρόκειται για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό». Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που επικαλείται η απόφαση δεν λέει ότι τα θρησκευτικά πρέπει να είναι ομολογιακό μάθημα αλλά αντίθετα ότι πρέπει να διδάσκονται όλα τα δόγματα και να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στη χώρα μας.

Επιπλέον η απόφαση αυτή, όπως είπε, «μετατρέπει το ΣΤΕ από ένα ανώτατο πολιτειακό όργανο σε ένα όργανο που αποφασίζει για την εκπαίδευση και ένα όργανο που δογματίζει δηλαδή αποφασίζει ποιο δόγμα είναι».

Φίλης στην ΕΡΤ: Οδυνηρή έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ

«Προφανώς, η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί οδυνηρή έκπληξη και μας προβληματίζει όλους», δήλωσε λίγο αργότερα ο Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΤΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι μία απόφαση, η οποία παρερμηνεύει ή και παραβιάζει τις Συνταγματικές Διατάξεις, ωστόσο, από την απόφαση δεν έχει δημιουργηθεί κανένα θέμα. Το μάθημα των νέων Θρησκευτικών γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά στα σχολεία. Το Σύνταγμα δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε προσηλυτισμό στα σχολεία, να έχουμε κατηχητικά στα σχολεία», είπε ο Νίκος Φίλης και τόνισε: «Το Σύνταγμα μιλάει για ανεξιθρησκία και δυστυχώς, η απόφαση του ΣτΕ και με το σκεπτικό της παραβιάζει την Αρχή της Ανεξιθρησκίας, δυστυχώς που το λέω. Είναι μία μεσαιωνικού τύπου απόφαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή