Σημίτης: Να τηρηθούν οι όροι του Ελσίνκι

Σημίτης: Να τηρηθούν οι όροι του Ελσίνκι

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας με θέμα τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας και στην οποία αναμένεται να παραστεί ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ο κ. Σημίτης, εκφράζοντας σαφώς την ανησυχία του για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, επισημαίνει την ανάγκη να ισχύσει ο «ανεκπλήρωτος ακόμη όρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι», σύμφωνα με τον οποίο «η Τουρκία θα πρέπει να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της με τους γείτονες σε διμερές επίπεδο», σε αντίθετη όμως περίπτωση, οπότε θα προκύπτει αδιέξοδο, «θα πρέπει να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να προτρέψει τους εκπροσώπους της Ενωσης να διασφαλίσουν μέτρα προστασίας της χώρας μας» με βασικό όχημα την απόφαση του Ελσίνκι του 1999. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σημίτης υπενθυμίζει τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία ελήφθη επί πρωθυπουργίας του. Το ίδιο είχε κάνει και το 2016, με επίκεντρο τότε το προσφυγικό.

Σήμερα, με τις σχέσεις των δύο χωρών στο ναδίρ λόγω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, επανέρχεται κρούοντας εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως «ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει μια μη ελέγξιμη αναμέτρηση», προσθέτοντας πως «μια χώρα υποψήφια, μέλος της Ενωσης, δεν μπορεί να αμφισβητεί τα σύνορα των μελών της Ενωσης και να ζητάει την αναθεώρησή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή