Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την αλληλεγγύη της ΕΕ σε Κύπρο και Ελλάδα

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την αλληλεγγύη της ΕΕ σε Κύπρο και Ελλάδα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει με ξεκάθαρο τρόπο την αλληλεγγύη του απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι οι εκφρασθείσες θέσεις της ΕΕ, όπως αποτυπώνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα μεταφερθούν με ενιαίο τρόπο στη συνάντηση με την τουρκική πλευρά στη Βάρνα, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ν. Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι στη Βάρνα θα επισημανθεί στην τουρκική πλευρά ότι προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στα θέματα που καταγράφονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας, η Αγκυρα θα πρέπει να ανταποκριθεί τόσο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και στις υποχρεώσεις της.

Σημαντικό στοιχείο, κατά τον Κύπριο Πρόεδρο είναι ότι η ΕΕ θα βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθώντας την υλοποίηση ή μη των όσων διατυπώνουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε την τελευταία παράγραφο των συμπερασμάτων, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει πως θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας.

Συνεχίζοντας ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε:  «Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αλλάξει τακτική και συμπεριφορά, προσαρμοζόμενη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δεν διαβλέπω πως θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος στα όσα ενδιαφέρουν, τόσο την ίδια, όσο και την ΕΕ και όλους εμάς».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν είναι ούτε εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ούτε εναντίον ενός διαλόγου μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, αρκεί η Αγκυρα να αποδείξει ότι σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό θα είναι προς όφελος όλων. Οι μονομερείς ενέργειες, οι έκνομες ενέργειες, οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν ωφελούν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας , ούτε δίνουν προοπτική στις προσπάθειες που καταβλήθησαν από το 2005 ως σήμερα για μια ομαλή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», ανέφερε τέλος ο Ν. Αναστασιάδης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT