ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Economist: Το δύσκολο καλοκαίρι του Αλέξη Τσίπρα

economist-to-dyskolo-kalokairi-toy-alexi-tsipra

Στις όλο και πιο δυσοίωνες προοπτικές της κυβερνητικής συγκατοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ με το «μικρό λαϊκιστικό κόμμα» των ΑΝΕΛ αλλά και στις διαψευδόμενες προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρεται άρθρο του βρετανικού περιοδικού.

Αν και οι σχέσεις με τους δανειστές βελτιώνονται ενόψει πιθανής εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό της χώρας, σημειώνει το άρθρο του περιοδικού και εξηγεί:

«Η αναπάντεχη συμμαχία του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα μικρό λαϊκιστικό κόμμα υπό την ηγεσία του Πάνου Καμμένου,ενός θορυβώδους, δεξιού πολιτικού  αντιμετωπίζει το κίνδυνο να καταρρεύσει», σημειώνει το περιοδικό που κάνει λόγο για αντίθεση του υπουργού Άμυνας στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα τόσο στο να επιλύσει τη διαμάχη με τα Σκόπια όσο και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με την Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας ήλπιζε, σημειώνει ακολούθως το άρθρο, «ότι η προσοχή της κοινής γνώμης θα είχε αποσπασθεί από αυτά τα ζητήματα», λόγω της κοινοβουλευτικής προανακριτικής διαδικασίας εις βάρος 10 επιφανών πολιτικών, «ανάμεσα στους οποίους και δύο πρωθυπουργοί».

«Όμως το σκάνδαλο απέτυχε να προσελκύσει ενδιαφέρον, ύστερα από τις οργισμένες αρνήσεις των κατηγορουμένων και τη συζήτηση για  κυβερνητική ανάμιξη  στις δικαστικές διαδικασίες».

«Τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα για οικονομική επιτυχία αρχίζουν επίσης να ξεφτίζουν», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου που παραθέτει τα χαμηλότερα των προσδοκώμενων ποσοστά ανάπτυξης, και προσθέτει ότι οι πρωθυπουργικές ελπίδες για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο, δείχνουν και αυτές μη ρεαλιστικές.

Το άρθρο καταλήγει παραπέμποντας  στις εκτιμήσεις κάποιων ότι  ο κ. Τσίπρας  ίσως προχωρήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο, αν και συνεργάτες του επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι από «αυτούς που εγκαταλείπουν τη μάχη» και ότι υπάρχει ακόμη «πολύς καιρός να κερδίσει πίσω τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους».