Τσίπρας: Οποιος προκαλούσε θερμό επεισόδιο θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του

Τσίπρας: Οποιος προκαλούσε θερμό επεισόδιο θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τις λογικές της διαρκούς προκλητικότητας σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας που χαρακτήρισε το ανακοινωθέν της ως το πιο ισχυρό μήνυμα που έχει σταλεί στην γείτονα.

«Μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, μια ποιοτική αλλαγή που θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Η Ελλάδα θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας και να στηρίζει την ενταξιακή της πορεία. Τόνισα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή συνεργασία στην αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων, όπως η μεταναστευτική κρίση. Αλλά επίσης τόνισα ότι θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίζει με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής», σημείωσε ο πρωθυπουργός

«Σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συνόρων μας», πρόσθεσε, «ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις, προκειμένου να προχωρήσει ο ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να εγκαταλείψει λογικές διαρκούς προκλητικότητας καθώς με αυτές δεν έχει τίποτα να κερδίσει παρά μόνο να χάσει. Εξασφαλίζοντας αυτές τις εγγυήσεις, υποστήριξα τη διεξαγωγή της Συνόδου της Βάρνας. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γείτονα και σίγουρα το πιο ισχυρό στην ιστορία της Ε.Ε. και ειδικότερα το πιο ισχυρό σε ό,τι αφορά το Αιγαίο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επιπλέον ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους εταίρους «και για την κράτηση των δύο Ελλήνων, ζητώντας εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί στη Βάρνα. Εξασφαλίστηκε σαφής εγγύηση ότι θα τεθεί το ζήτημα αυτό στον πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα».

Για τους δύο στρατιωτικούς

«Είναι σαφές» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «ότι μπαίνουμε σε νέα φάση σε ό,τι αφορά τους δύο στρατιωτικούς. Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με τη διακριτική στήριξη των εταίρων μας, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών διαύλων, αλλά στηριζόμαστε και στην κινητοποίηση των εταίρων και συμμάχων μας. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον πρόεδρο Πούτιν για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του αλλά και τη διμερή συνεργασία, τον ενημέρωσα όμως και για τις θέσεις με την Τουρκία ενόψει της συνάντησής του με τον Ερντογάν».

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για στρατιωτικούς χάρτες που βρέθηκαν στα κινητά των δύο Ελλήνων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «θα είναι τεράστιο λάθος αν η άλλη πλευρά αξιοποιήσει ένα γεγονός που συνέβη εκ παραδρομής για να εγείρει ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες».

«Οποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός το οποίο είναι προφανέστατα ένα γεγονός που συνέβη εκ παραδρομής, προκειμένου να εγείρει ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες, θα κάνει τεράστιο λάθος απέναντι στην αξιοπιστία του αλλά και στις σχέσεις που έχουμε χτίσει. Αυτά τα δημοσιεύματα εύχομαι να διαψευστούν γιατί δημιουργούν ρήγμα στην αξιοπιστία της γείτονος».

Φωνακλάδες, αλλά όχι ανόητοι οι γείτονες

Στην ερώτηση αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ο ελληνικός λαός να έχει την αίσθηση του φόβου, γιατί έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα και είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε θα ήταν σαν να πυροβολεί τα δικά του πόδια. Μπορεί οι γείτονες μας να είναι φωνακλάδες αλλά δεν τους θεωρούμε ανόητους. Η στήριξη που δέχτηκε εδώ η Ελλάδα είναι ένα δείγμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης το οποίο πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά. Δεν φοβόμαστε αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε γιατί σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε άλλα πράγματα. Απευθύνω έκκληση στην άλλη πλευρά ότι αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά και θα πρέπει να σοβαρευτεί.

Οσο για το αν θεωρεί «ομήρους» τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία ή ότι δεν υπάρχει συνεννόηση. Εχουμε ένα γεγονός που θα μπορούσε να λυθεί την ίδια μέρα, δεν λύθηκε κι αυτό μας προβληματίζει, έχουμε τη μεταφορά τους σε φυλακές υψηλής ασφαλείας και δεν έχει προχωρήσει η δικαστική διαδικασία. Αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργεί ερωτηματικά και καχυποψία. Αν στις σκέψεις κάποιων είναι ένα γεγονός να αξιοποιηθεί με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν και μια δεύτερη και τρίτη φορά γιατί θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές κα ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, λέγοντας ότι «αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για την Ευρώπη συνολικά, στο πλαίσιο πάντα των αρχών και των θέσεων που έχουμε περιγράψει».

«Καταδίκη για τα χτυπήματα στη Γαλλία»

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό της Γαλλίας έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση με την ομηρία σε σούπερ μάρκετ.

«Θα ήθελα να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη μου για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και να εκφράσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια μου και την αλληλεγγύη μου στον γαλλικό λάο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών λέγοντας πως «επισημάνθηκε η ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένα ενιαίο, σαφές και δίκαιο καθεστώς φορολογίας των πολυεθνικών εταιρειών στην ΕΕ. Εξέφρασα τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία ενός ευρωπαϊκού φόρου, εκεί που οι πολυεθνικές εταιρείες παράγουν πλούτο. Πρέπει όχι μόνο να τις φορολογήσουμε αλλά να κάνουμε και τη φορολόγησή τους αποτελεσματική».

Σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει «να υπάρξει φορολογική σύγκλιση για να μην υπάρχει τεράστια απόκλιση στους φορολογικούς συντελεστές την οποία εκμεταλλεύονται επιχειρήσεις κολοσσοί για να φοροδιαφεύγουν», επισημαίνοντας την ανάγκη για «μείωση των φορολογικών παραδεισων».

«Είναι παράλογο, να προωθούμε την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και να εθελοτυφλούμε στους φορολογικούς παραδείσους μέσα στην ΕΕ, οι οποίοι πλήττουν κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης», είπε επίσης.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της μεταβολής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο τονίζοντας ότι έχουμε αργήσει, «καθώς η Ευρώπη δεν είχε την ικανότητα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και έπρεπε να καλεί τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ για να επιλύσουν τα δικά της προβλήματα».

«Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός της ευρωζώνη. Θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα στήριξης καταθέσεων. Στήριξης από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όπως αναμένουμε να εξελιχθεί ο ESM», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα είπε ότι θα πρέπει «να διαλευκανθεί το συντομότερο αυτή η υπόθεση και με τη συνεργασία της Ρωσίας». «Η επίθεση με χημικά όπλα εντός της Ε.Ε. είναι μια επίθεση στην κοινή μας ασφάλεια, ωστόσο θα πρέπει να αφήσουμε ανοιχτό και τον διάλογο με τη Ρωσία», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT