Μήνυμα Τσίπρα στην Αγκυρα: Σταματήστε τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο

Μήνυμα Τσίπρα στην Αγκυρα: Σταματήστε τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Ψαρά όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Η Ελλάδα απαιτεί από όλους και έχει την ικανότητα να διασφαλίσει τον απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα και τη ομαλότητα. Θέλω να επαναλάβω αυτό που ολόκληρη η Ευρώπη με μια φωνή δηλώνει. Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Να κατανοήσει ταυτόχρονα ότι στον 21ο αιώνα την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τις εξασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορόνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η καλή γειτονία.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη όχι για να απειλήσει αλλά να διασφαλίσει τους κανόνες της καλής γειτονίας», ενώ αναφερόμενος στους 2 δύο Έλληνες στρατιωτικούς είπε: .

«Τούτες τις μέρες η  σκέψη μας βρίσκεται στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Και θέλω να διαβεβαιώσω τοσο αυτούς όσοι και τον ελληνικό λαό, ότι κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Εκτός από την αναφορά του στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε, από τα Ψαρά, και για τη συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα: Είπε, συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα μπορεί να πατήσει στα πόδια της και να ορίσει το μέλλον της. Ζήτησε δε, να μην γυρίσει ποτέ η χώρα στις δύσκολες στιγμές τις οποίες πέρασε, παραχωρώντας μέρος της οικονομικής της αυτονομίας.

Η Ελλάδα -τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός- αφήνει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, στην οποία την οδήγησαν λάθη και ανεύθυνες και ιδιοτελείς ηγεσίες. Είναι χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή