Τζανακόπουλος: Ενωμένη η Ευρώπη απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Τζανακόπουλος: Ενωμένη η Ευρώπη απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη εμφανίστηκε ενωμένη» απέναντι στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και της λογικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Το σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη εμφανίστηκε ενωμένη και αποφασισμένη» και πρόσθεσε ότι συμπεριελήφθησαν στα συμπεράσματα της Συνόδου μία σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσει η γείτονα, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τόσο με την Ευρώπη όσο και με την Ελλάδα και με την Κύπρο. «Πρόκειται για μία ορθή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, καθώς -όπως είπε- η Τουρκία, τους τελευταίους μήνες ειδικά, προχωρά σε διαρκείς προκλήσεις και υιοθετεί μία ρητορική που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν βοηθά με κανέναν τρόπο στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

«Η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και της λογικής και νομίζω ότι στη Βάρνα αυτή θα είναι η επιδίωξη και του κ. Γιούνκερ και του κ. Τουσκ» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αναμένουμε να δούμε και τη στάση του κ. Ερντογάν». Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «αυτό που για εμάς έχει σημασία, είναι να χρησιμοποιηθούν όλες οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία για να μπορέσει να επανέλθει σε μία συμπεριφορά, η οποία να μην προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή».

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα στα Σκόπια έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, ωστόσο, πρόσθεσε, «μένει ακόμα αρκετός δρόμος να γίνει και αρκετή δουλειά να γίνει» ώστε να υπάρξει μία συμφωνία.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις και απομένει να βρεθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις, όπως είπε, σημειώνοντας ότι η πολιτική βούληση είναι δεδομένη και από τις δύο πλευρές. «Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα τεχνικά, ζητήματα νομικά και ζητήματα απόκλισης» είπε, διευκρινίζοντας ότι η ηγεσία της πΓΔΜ θέτει θέματα όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Από τη δική μας μεριά επιμένουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος, διότι αυτή είναι η συνθήκη που απαιτείται ώστε να ισχύσει η ρήτρα erga omnes» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Ευελπιστώ ότι όσο το δυνατόν συντομότερα θα έχουμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο πλαίσιο το οποίο έχει πάρα πολλές φορές περιγραφεί από την ελληνική κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας το «Gorna Macedonia» σχετικά με τα όσα αναφέρει η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ενδεικτικά χρησιμοποίησε αυτό το όνομα, είπε ότι το σημαντικό αυτή τη στιγμή δεν είναι η σύνθετη ονομασία, αλλά να βρεθεί λύση σε όλα τα τεχνικά και πολιτικά ζητήματα που υπάρχουν για να προκύψει μία συμφωνία.

Για το ζήτημα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν ανησυχεί καθόλου, και πως: «Εφόσον καταλήξουμε σε μία λύση, όπως την έχουμε περιγράψει, δηλαδή μία σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, συμπεριλαμβανομένης και της γείτονος και θα ισχύει για όλες τις χρήσεις, νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε μία ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή