ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρετανική στήριξη για την κυπριακή ΑΟΖ

britain_co_144423

Tο ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι της Τρίτης ο  κυπριακής καταγωγής Βρετανός βουλευτής, Πάμπος Χαραλάμπους.

Ο Εργατικός βουλευτής του βορείου Λονδίνου πήρε το λόγο κατά τη διάρκειά συνεδρίασης, με ερωτήσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής για να σημειώσει ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν δημιουργούν το σωστό κλίμα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για την επανένωση».

Κάλεσε στη συνέχεια τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας και να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία από την κυπριακή ΑΟΖ, όπου βρίσκονται από τις 9 Φεβρουαρίου, όπως είπε.

Την απάντηση ανέλαβε να δώσει, όπως συνήθως σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος είπε: «Αναγνωρίζουμε πλήρως τα δικαιώματα εντός της ΑΟΖ και το δικαίωμα για πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο είναι κάτι που υποστηρίζουμε πλήρως».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου