Απάντηση Τσίπρα με άνοιγμα στη Γεννηματά: Θετικός για αναθεώρηση με «προοδευτικό» πρόσημο

Απάντηση Τσίπρα με άνοιγμα στη Γεννηματά: Θετικός για αναθεώρηση με «προοδευτικό» πρόσημο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν  μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του προς την Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στη σχετική επιστολή της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός πάντως διατυπώνει την εκτίμησή του ότι «οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί  -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας». Διαβεβαιώνει δε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεσή της προκειμένου να συζητήσουν από κοντά τις προτάσεις της.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός συμφωνεί ότι «απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα», ωστόσο εκτιμά ότι «αν ο τόπος  χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «ο τόπος  έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί  -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας».

Ο  κ. Τσίπρας επισημαίνει τέλος ότι έχει δεσμευτεί ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης,  «θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει» και πως «ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις  τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες»

Χθες με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της ΧΑ) η Φώφη Γεννηματά επισήμανε την αναγκαιότητα να ξεκινήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, τονίζοντας ότι «στην αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχουν αναφερθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Συνταγματικού τόξου». 

«Σ' αυτό το πλαίσιο», , και προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, σας αποστέλλω τις προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών και του κράτους Δικαίου.

«Πιστεύουμε» προσέθετε η κυρία Γεννηματά «ότι επιβάλλεται να κινηθεί επιτέλους η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς».

Η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει μεταξύ άλλων τη «λελογισμένη ενίσχυση» των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας «ώστε να εξισορροπηθεί ο υπερενισχυμένος ρόλος του πρωθυπουργού», με παράλληλη αλλαγή του τρόπου εκλογής του, όπου θα απαιτούνται 160 βουλευτές και όχι 180. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, μεταξύ άλλων θα δυσχεραίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μειώνοντας την «πολιτική αστάθεια» και τα «κομματικά παίγνια». Παράλληλα, μέσα στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η αναθεώρηση του άρθρου περί ασυλίας των βουλευτών, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η τροποποίηση του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή