Μητσοτάκης: «Οχι» στην άλωση του κράτους

Μητσοτάκης: «Οχι» στην άλωση του κράτους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου». Η προειδοποίηση είναι αυστηρή. Η Ν.Δ., όπως κατέστησε σαφές χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν αναγνωρίζει» την κυβερνητική διαδικασία επιλογής στελεχών σε κομβικές θέσεις (γραμματείς) του Δημοσίου, καθώς, όπως τόνισε, η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος παρακολουθεί από κοντά την επιχείρηση «άλωσης του κράτους» από τον ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει εδώ και εβδομάδες η Πειραιώς, εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της στη δημόσια διοίκηση και δεσμεύθηκε ότι με το πρώτο του νομοσχέδιο θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της.

Δεν ήταν παρά η αναμενόμενη κλιμάκωση σε μια υπόθεση που η Ν.Δ. ασκεί δριμεία κριτική εδώ και καιρό, η οποία άρχισε με φωτογραφικές προκηρύξεις για τους διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς και συνεχίζεται με την προώθηση «ημετέρων» με κάθε τρόπο, ακόμη και με χειραγώγηση του ΑΣΕΠ. «Η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας όχι μόνο για «χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το παράθυρο» και ίδρυση «αχρείαστων οργανισμών για να βολέψει κομματικούς συγγενείς και φίλους», αλλά και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χειραγωγεί» το ΑΣΕΠ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., εξαπέλυσε αναδρομική επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι την τελευταία τριετία «έχει προσλάβει στο Δημόσιο 21.000 μόνιμους υπαλλήλους και 15.000 συμβασιούχους με κόστος που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Ελληνες φορολογούμενοι».

Και πέρασε στις πιο σοβαρές καταγγελίες που έχει αναδείξει το τελευταίο διάστημα η Ν.Δ. διά του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Γεωργαντά – και με σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή που αφορούν την απουσία αντικειμενικής μοριοδότησης στον σχετικό νόμο για τους γραμματείς, όπως και τη διαβίβαση σε υπουργικά γραφεία λιστών με ονόματα και βιογραφικά στοιχεία υποψηφίων για τις θέσεις των γραμματέων. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «φωτογραφικές προκηρύξεις για τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις γραμματέων στα υπουργεία», με στόχο τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης από την εξουσία (σ.σ. οι θέσεις που προκηρύσσονται σήμερα είναι τετραετούς θητείας και άρα υπερβαίνουν τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης).

Σαφής προειδοποίηση

«Η Ν.Δ. δεν αναγνωρίζει αυτή τη διαδικασία. Εχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», αναφέρει ο πρόεδρος της Ν.Δ., απευθύνοντας εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίηση ότι δεν προτίθεται να κρατήσει σε κομβικές θέσεις του Δημοσίου τα στελέχη επιλογής ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει την κατάργηση των εν λόγω θέσεων, όπως και πολλών θέσεων γενικών γραμματέων, καθώς το σχέδιό του προβλέπει μικρότερο κράτος και μικρότερο αριθμό γενικών γραμματέων. Ταυτόχρονα, διαμηνύει ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος και ότι όλοι θα αξιοποιηθούν. «Θα καταργήσουμε τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους γενικούς διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν», σημειώνει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του.

«Αμηχανία», που προκάλεσε την απώλεια πολύτιμου χρόνου, καταλόγισε την ίδια ώρα η Ν.Δ. στην κυβέρνηση διά στόματος του Γ. Κουμουτσάκου για την ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας. «H συνάντηση της Βάρνας επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι πολύτιμο διπλωματικό εφόδιο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Επιβεβαίωσε, όμως, και πόσο ορθή ήταν η θέση της Ν.Δ. να διεθνοποιήσει εξαρχής το ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή