Ανοιγμα Τσίπρα προς Φ. Γεννηματά μέσω αναθεώρησης

Ανοιγμα Τσίπρα προς Φ. Γεννηματά μέσω αναθεώρησης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιγμα στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επιστολή που του απηύθυνε εκείνη, αναφορικά με τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Στην απάντησή του, χθες, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση και η γενναία τομή που χρειάζεται ο τόπος δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερες και αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας προοδευτικής τομής, μιας προοδευτικής συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα, σε μια έμμεση προτροπή συμπόρευσης, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί –σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει– μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της αναθεωρητικής διαδικασίας».

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας την επιστολή του κ. Τσίπρα ανέφεραν πως «αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με βάση εξωθεσμικές και παρα-κοινοβουλευτικές που χρησιμοποιούσε έως τώρα», ενώ πρόσθεταν πως «τα λέμε στη Βουλή για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι».

«Στρατηγική αντίφαση»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επανήλθε χθες, εκφράζοντας σε υψηλούς τόνους τη διάσταση απόψεων με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Η κ. Φώφη Γεννηματά «αντιφάσκει με τη βασική στρατηγική επιλογή μας να προστατεύσουμε το Σύνταγμα και τους θεσμούς και να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο δημοκρατίας». Αυτή είναι μόνο μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «από ποιον ζητάς συναίνεση;», απάντησε πως το Κίνημα απευθύνεται τελικά σε αυτόν που κατηγορεί πως παραβιάζει το Σύνταγμα, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αναδεικνύει «στρατηγική αντίφαση». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας την ιδιότητά του ως καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, εξέφρασε σαφώς τη δυσαρέσκειά του και για το γεγονός πως δεν ενημερώθηκε «ούτε επί της ουσίας ούτε επί των χειρισμών» για την πρωτοβουλία. Από τη Χαρ. Τρικούπη, παρά το γεγονός πως υπήρξε αιφνιδιασμός από την ένταση με την οποία ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους, απάντησαν σε άλλο μήκος κύματος.

Συγκεκριμένα, κορυφαίες πηγές του κόμματος τόνιζαν πως πριν από την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά «είχε γίνει εκτενής συζήτηση στο συνέδριο με επίκεντρο την αναθεώρηση» και η απόφαση «υπερψηφίστηκε από τους συνέδρους». Ως εκ τούτου, «οι κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη κινούνται στη λογική της υλοποίησης των αποφάσεων».

Από τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος δεν διέλαθε, πάντως, την προσοχή τους πως ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική που άγγιξε τον πυρήνα της στρατηγικής του Κινήματος Αλλαγής, αυτή «των ίσων αποστάσεων».

«Την αυτονομία δεν την κατακτάς λέγοντας έχω ίσες αποστάσεις, την κατακτάς λέγοντας ουσιαστικά και υπεύθυνα πράγματα», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή