Παιχνίδια υπουργού Παιδείας με το νέο σύστημα εισαγωγής

Παιχνίδια υπουργού Παιδείας με το νέο σύστημα εισαγωγής

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η… τακτική υποχώρηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο θέμα του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ αποτυπώνεται ευκρινώς μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ίδιου, και προκαλεί σκωπτικά σχόλια. Συγκεκριμένα, η τελευταία δήλωση του υπουργού για το θέμα είναι πως «το νέο σύστημα εισαγωγής ελπίζουμε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή για τα παιδιά που είναι σήμερα στην Α΄ Λυκείου». Σε παλαιότερες δηλώσεις αυτό ήταν δεδομένο. Σήμερα πάντως αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Ειδικότερα, οι πρώτες εξαγγελίες για το νέο εξεταστικό έγιναν πέρυσι τον Μάιο, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση του ισχύοντος συστήματος Πανελλαδικών Εξετάσεων. Εκτοτε, το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) παρουσίασε μία πρόταση για τη δομή της Β΄ και Γ΄ Λυκείου και το νέο εξεταστικό. Η πρόταση προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις, ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κατάργηση των εξετάσεων και η ελεύθερη πρόσβαση, όπως έχει υποσχεθεί ο κ. Γαβρόγλου, αποδεικνύονται ανέφικτες.

Ετσι, η δήλωση Γαβρόγλου ότι «ελπίζει το νέο σύστημα να εφαρμοστεί στους μαθητές της επόμενης Α΄ Λυκείου», ακυρώνει προηγούμενη αναφορά του προέδρου του ΙΕΠ Γεράσιμου Κουζέλη πως η πρόταση θα είχε δημοσιοποιηθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Υστερα από αυτά, χθες, η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως ρώτησε εάν έχει η κυβέρνηση συγκεκριμένο σχέδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και εάν ναι, σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται. «Η δήλωση του υπουργού ότι θα ανακοινώσει τη νέα του προσέγγιση “σχετικά σύντομα”, είναι ενδεικτική της κυβερνητικής ανευθυνότητας, δεδομένου μάλιστα ότι το νέο σύστημα, κατά τις δηλώσεις του ιδίου, θα εφαρμοστεί για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στη Β΄ Λυκείου τον φετινό Σεπτέμβριο. Εξάλλου, το ίδιο το ΙΕΠ είχε επισημάνει ότι το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να κοινοποιήσει το σχέδιο πρόσβασης στα ΑΕΙ το αργότερο τον Ιανουάριο του 2018. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να σταματήσει να εμπαίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία με τη “δημιουργική της ασάφεια”», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Τέλος, χθες ο κ. Γαβρόγλου επιτέθηκε σε μερίδα δημάρχων που ανησυχούν για την τύχη του ΤΕΙ στην πόλη τους μετά την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο υπουργός ανέφερε (Ρ/Σ Κόκκινο Θεσσαλονίκης) χαρακτηριστικά: «Δεν θα κλείσει κανένα ΤΕΙ. Από την άλλη, υπάρχουν και δήμαρχοι που τώρα σκέφτηκαν ότι έχουν και ένα ΤΕΙ στην περιοχή τους, και λένε ότι θα το φροντίσουν, ενώ εδώ και δεκαετίες δεν έκαναν τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή