Επιστολή Καμίνη στον Τσίπρα για τα ναρκωτικά και την ασφάλεια στην Αθήνα

Επιστολή Καμίνη στον Τσίπρα για τα ναρκωτικά και την ασφάλεια στην Αθήνα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της δημόσιας χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών στην Αθήνα, ζητεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Την επιστολή συνυπογράφουν και 18 πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων. Ανάμεσά τους είναι οι: Γιάννα Αλιβιζάτου -δικηγόρος, Γιώργος Αρμένης – σκηνοθέτης / ηθοποιός, Στέλιος Μάινας – ηθοποιός, Μένη Μαλλιώρη – καθηγήτρια Ψυχιατρικής / Ε.Κ.Π.Α, Μιμή Ντενίση -σκηνοθέτης / ηθοποιός / συγγραφέας, Αιμιλία Υψηλάντη – ηθοποιός, Χρήστος Χωμενίδης – συγγραφέας.

Στην επιστολή του, ο κ. Καμίνης υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό τη συνάντηση που είχαν για το συγκεκριμένο θέμα πριν από έναν χρόνο και σημειώνει ότι τα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη είτε δεν έχουν σχέδιο, είτε δείχνουν εντελώς απρόθυμα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

«Η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», σημειώνει ο δήμαρχος και ζητεί από τον πρωθυπουργό, η ΕΛ.ΑΣ. να προστατεύσει τους πολίτες από το εμπόριο ναρκωτικών, η διάθεση υποκαταστάτων να γίνεται μέσα στα νοσοκομεία, καθώς και να θεσμοθετηθεί η λειτουργία κλειστών χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών κάτω από ιατρική επιτήρηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Κεντρικές γειτονιές έχουν μετατραπεί σε χώρους εμπορίας ναρκωτικών.

Στους δρόμους συνάνθρωποί μας κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών.

Δεδομένου ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο 4139/2013, προεδρεύετε της Διυπουργικής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, στην οποία συμμετέχει και ο Εθνικός Συντονιστής Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών, και μετά τα όσα συζητήσαμε στην προ ενός έτους μεταξύ μας συνάντηση, σας επισημαίνω ότι δυστυχώς η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται.

Διαπιστώνω ότι το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Η καταπολέμηση της ουσιοεξάρτησης δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόβλημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας. Απαιτεί στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Ο δήμος Αθηναίων ασκεί στο ακέραιο την περιορισμένη αρμοδιότητά του στο επίπεδο της πρόληψης, συνεργαζόμενος συστηματικά με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης.

Ειδικότερα, ο δήμος συνεργάζεται με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και αξιόπιστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καταδεικνύοντας την ανάγκη να περνάμε από τα λόγια στην πράξη.

Το ίδιο καλούμε να πράξουν και τα αρμόδια υπουργεία.

1.      Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, προσφάτως ο ΟΚΑΝΑ έθεσε ξανά σε λειτουργία τα κέντρα χορήγησης μεθαδόνης στην οδό Καποδιστρίου και στην Γ’ Σεπτεμβρίου.

2.      Να θεσμοθετηθούν χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης.

3.      Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους θανάτου.

Σε αυτή τη διεκδίκηση του αυτονόητου είμαστε όλοι μαζί. Σύμμαχοι για να ξαναδώσουμε στις γειτονιές μας την ανάσα που έχουν ανάγκη.

Την παρούσα επιστολή προσυπογράφουν τα μέλη της πρωτοβουλίας που συγκροτήσαμε πρόσφατα στο Δημαρχείο της Αθήνας, τα ονόματα των οποίων μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καμίνης

Την επιστολή προσυπογράφουν:

1. Γιάννα Αλιβιζάτου -Δικηγόρος

2. Γιώργος Αρμένης – Σκηνοθέτης -Ηθοποιός

3. Ντίνος Αυγουστίδης -Ηθοποιός

4. Ορφέας Αυγουστίδης – Ηθοποιός

5. Αρετή Γεωργιλή – Ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου

6. Τάσος Γιαννόπουλος -Φοιτητής Νομικής

7. Στεφανία Γουλιώτη -Ηθοποιός

8. Νεφέλη Κουρή- Ηθοποιός

9. Στέλιος Μάινας – Ηθοποιός

10. Μένη Μαλλιώρη -Καθηγήτρια Ψυχιατρικής,  Ε.Κ.Π.Α

11. Κωνσταντίνα Μιχαήλ -Ηθοποιός

12. Μιμή Ντενίση –Σκηνοθέτης- Ηθοποιός- Συγγραφέας

13. Θανάσης Πετρίδης – Ιατρός

14. Γιούλικα Σκαφιδά – Ηθοποιός

15. Νίκος Σουρής – Φοιτητής Νομικής

16. Αιμιλία Υψηλάντη – Ηθοποιός

17. Έλενα Χαρμπίλα – Μουσικός

18. Χρήστος Χωμενίδης – Συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT