Κοντονής: Η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει Σύνταγμα και νομοθεσία για τους «8»

Κοντονής: Η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει Σύνταγμα και νομοθεσία για τους «8»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατηγορηματική διάψευση του ισχυρισμού του κ. Θ.Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜΑΡ) ότι διάταξη νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίζεται σήμερα θα έχει αρνητική επίπτωση ως προς τα δικαιώματα των οκτώ Τούρκων που κρατούνται στην Ελλάδα, προέβη από του βήματος της Βουλής ο κ. Στ. Κοντονής.

«Επιδεικνύεται ακραία ανευθυνότητα» είπε αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Θεοχαρόπουλου ο υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι η επίμαχη διάταξη αφορά μόνο καταδικασθέντες από ποινικά δικαστήρια και των οποίων η έκδοση έχει ζητηθεί από άλλες χώρες. Οι «8» Τούρκοι κρατούνται δυνάμει διοικητικής πράξης, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, και συνεπώς δεν τους αφορά. «Γιατί συγχέετε ανόμοια πράγματα;» συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΔΗΣΥ. Ειδικότερα για το ζήτημα των Τούρκων -που την έκδοσή τους ζητεί η γείτονα επικαλούμενη συμμετοχή τους στο πρόσφατο πραξικόπημα σε βάρος του κ. Ερντογάν, ο κ. Κοντονής αφού προκληθείς σχετικά χαρακτήρισε ακραία ανεύθυνη και τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού βουλευτή Κατσίκη για «ανταλλαγή» των «8» με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, τόνισε με έμφαση υπενθυμίζοντας πρόσφατες δηλώσεις του, παρουσία Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων: «Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου (περί μη έκδοσής τους) πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά απ’ όλους. Για την ελληνική κυβέρνηση έχει κλείσει αυτό το θέμα με τον πιο επίσημο τρόπο. Η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει ούτε το Σύνταγμα ούτε την κείμενη νομοθεσία».

Πσρ’ όλα αυτά ο κ. Θεοχαρόπουλος επιμένει να μιλάει για «επιεικώς ύποπτη χρονική συγκυρία» ως προς την επιλογή προώθησης και ψήφισης της συγκεκριμένης διάταξης, ενώ η -επίσης βουλευτής της ΔΗΣΥ- Χαρά Κεφαλίδου, η οποία είχε μιλήσει σχετικά κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, υποστήριξε πως ίσως θα πρέπει να υπάρξει αναδιατύπωση του σχετικού άρθρου, επειδή υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί αρνητική για περιπτώσεις Κούρδων που έχουν καταδικασθεί για ποινικά αδικήματα και των οποίων την έκδοση έχει ζητήσει ή θα ζητήσει η Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή