ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Αυξημένες κατά 33% οι μεταναστευτικές ροές το Α’ τρίμηνο του 2018

1--294

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 33% καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νόμου για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ο οποίος θα ψηφιστεί έως τα τέλη Απριλίου.

Ο κ. Βίτσας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στις κατηγορίες του ότι η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε: «Σε ένα πρόβλημα παγκόσμιο και συγκεκριμένο, όπως είναι για εμάς το Προσφυγικό, ποτέ δεν είσαι επαρκής ή ανεπαρκής, αλλά πρέπει να κάνεις συνεχή προσπάθεια» και πρόσθεσε: «Μεγάλος αντίπαλος μας είναι οι διακινητές και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να δώσουμε τη μάχη», σημειώνοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 υπήρξε αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 33%.

Μίλησε για ένα «επιπλέον σχέδιο εθνικής στρατηγικής με νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος», σχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και που -όπως είπε- έχει ήδη συζητηθεί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, γιατί «η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει συμμέτοχος».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στήριξε το έργο του προκατόχου του, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος -όπως είπε- «έκανε πολύ μεγάλη δουλειά», ενώ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ως εθνικό.

vitsas-ayximenes-kata-33-oi-metanasteytikes-roes-to-a-trimino-toy-20180

«Με συνεννόηση και συζήτηση να προχωρήσουμε από κοινού στην αναζήτηση λύσεων» είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να δεχτούμε την αφήγηση που πάει να οικοδομηθεί, ότι το πρόβλημα εναπόκειται στην Ελλάδα».

Μίλησε μάλιστα για «επιλεκτικά στοιχεία» που δίνονται σε ό,τι αφορά τις επιστροφές, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό αναγκαστικών επιστροφών σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι το υψηλότερο από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει αντίρρηση καμία να απαιτήσουμε κοινούς μηχανισμούς ασύλου σε σχέση με την ΕΕ και μεγαλύτερη βοήθεια σε προσωπικό και δράσεις και να δοθούν λύσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βρισκόμαστε σε φάση συνεννόησης με άλλες χώρες πρώτης υποδοχής για να προσπαθήσουμε από κοινού να λύσουμε τα προβλήματα» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να αποζημιωθούν οι νησιώτες και να επιταχυνθούν τα έργα από το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή, ανάμεσα στα οποία είναι το αποχετευτικό στη Λέρο ύψους 1,600 εκατ. ευρώ και η διαχείριση των λημμάτων στη Μόρια ύψους 450.000 ευρώ.

Βαρβιτσιώτης: η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι εκρηκτική

vitsas-ayximenes-kata-33-oi-metanasteytikes-roes-to-a-trimino-toy-20181

Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι εκρηκτική και ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος στην ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι προκαλεί ανησυχία το πεδίο πίεσης που ασκεί η τουρκική πλευρά.

«Προχθές στη Λέσβο σε ένα βράδυ έφθασαν 300 πρόσφυγες. Αν φθάσουν 5.000 τι θα γίνει; Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. Το πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια τείνει να είναι εκρηκτικό. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν λειτουργεί και η σχεδιαζόμενη αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του ασύλου εκκρεμεί από πέρσι το καλοκαίρι» είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ.