Ο Κοτζιάς ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ

Ο Κοτζιάς ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ανοίγει σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα,  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στόχος είναι να τους ενημερώσει για τα θέματα αρμοδιότητάς του και πρωτίστως για την πορεία της διαπραγμάτευσης στο Μακεδονικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε το πρωί με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο από το ΚΚΕ, «ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και τις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τις ηγεσίες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό».

Ο κ. Κουτσούμπας, από την πλευρά του «ενημέρωσε τον Νίκο Κοτζιά για τις θέσεις του Κόμματος, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών».

Tο απόγευμα o κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Αύριο, αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 18:00’, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Κοτζιά και στη θέση του θα τον συναντήσει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην επόμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Σκοπός είναι μια λύση-πακέτο, και αυτή ήταν μια πτυχή των συνομιλιών της Βιέννης. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα είναι στη λογική ενός συμφώνου φιλίας ή στρατηγικής συνεργασίας.

Ετσι, κατά την τελευταία συνάντηση που έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Βιέννη, οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ εισήλθαν στον «σκληρό» πυρήνα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, ανοίγοντας ουσιαστική συζήτηση για το ποια είναι τα περιθώρια υποχωρήσεων εκατέρωθεν, ώστε να επιτευχθεί ένας επιθυμητός συμβιβασμός.

Ουσιαστικά, η Μεγάλη Εβδομάδα θα χρησιμεύσει και για τις δύο πλευρές ως περίοδος ανάλυσης των θέσεων που έχουν κατατεθεί από Αθήνα και Σκόπια, αλλά και ενημέρωσης για το ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη των πραγμάτων εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή