Τσίπρας προς Αγκυρα: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν

Τσίπρας προς Αγκυρα: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσα από την τοποθέτησή του προς το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική αλλά και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και στην κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εντείνει την προκλητικότητά της και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα», σχολίασε αρχικά ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι «η στάση της αυτή σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αλλά και με ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ειδικότερα γύρω από το Συριακό που αποτελεί και τον βασικότερο αποσταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και ασφαλής με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, ισχυρά ερείσματα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν. Καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν αυτή την κλιμάκωση γιατί δεν οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς:

«Οι γείτονες, ας αφήσουν τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη».

«Εκλογές το φθινόπωρο του 2019»

«Η συγκυρία είναι πικρή και τα ζητήματα που καλείται να δώσει λύσεις η κυβέρνηση είναι πολλά και ταυτόχρονα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του, ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Στόχος της κυβέρνησης, εκτός από την έξοδο από την επιτροπεία, είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα – αλλά και παλιότερα – σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, όμως με έναν κοινό πολιτικό στόχο. Την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Αυτές είναι οι συντεταγμένες των στόχων μας και σε πείσμα πολλών – μέσα και έξω από τη χώρα – βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά για να τους υλοποιήσουμε».

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως κρίσιμο ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο, για την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τόνισε ότι με αυτό το δεδομένο «οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά και με απόλυτη αίσθηση του ιστορικού καθήκοντος που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός».

«Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο κρίσιμα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί σύνθετα θέματα «με τρόπο εθνικά υπεύθυνο και σοβαρό». «Αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν άπαντες στη διεθνή σκηνή» πρόσθεσε.

«Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα και χωρίς νέες απαιτήσεις»

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι έκλεισε «έγκαιρα και χωρίς νέες απαιτήσεις» καθώς, όπως είπε, «όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει».

«Αυτή η εξέλιξη ούτε δεδομένη ήταν, ούτε προφανές ήταν ότι θα συμβεί. Για να καταφέρουμε να κλείσουμε τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας, δουλέψαμε σκληρά και κυρίως εξασφαλίσαμε τρεις βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας, δεύτερον, δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσουμε σιγά σιγά το ταμπού της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τώρα στο τραπέζι είναι η ατζέντα της ανάπτυξης, και τρίτον εξασφαλίσαμε – παρά τις επίμονες και διαρκείς προσπάθειες της αντιπολίτευσης – μία μακρά περίοδο της πολιτικής σταθερότητας» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα και αυτό συνέβη γιατί είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Παλέψαμε έντιμα και με όλες μας τις δυνάμεις και με τις αδυναμίες μας την πρώτη περίοδο. Το αποτέλεσμα όμως δεν το κρύψαμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή