Η Αθήνα προσβλέπει στο Ισραήλ

Η Αθήνα προσβλέπει στο Ισραήλ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητικότητα στην περιφερειακή συνεργασία αναπτύσσει η Αθήνα, τη στιγμή που παραμένει φορτισμένο το κλίμα στα ελληνοτουρκικά και οι υψηλοί τόνοι σε λεκτικό επίπεδο συνεχίζονται εκατέρωθεν. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Επισήμως, η επικοινωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της προεργασίας και της συνεννόησης για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου, στη Λευκωσία.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται, επίσης, ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Μεσανατολικό. Πάντως, από συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνεται ότι έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία, καθώς, πέραν της στάσης που η Αγκυρα έχει υιοθετήσει έναντι της Αθήνας, συνολικότερα οι κινήσεις της προκαλούν έντονη ανησυχία για ευρύτερο κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι ο κ. Νετανιάχου μόλις προ ημερών εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε «σφαγέα», ενώ έκανε αναφορά και στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Ειδικότερα, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «ο Ερντογάν δεν έχει συνηθίσει να του αντιμιλούν. Θα πρέπει να αρχίσει να το συνηθίζει. Αυτός που κατέχει τη Βόρεια Κύπρο και την κουρδική ζώνη και σφαγιάζει αμάχους στο Αφρίν, δεν μπορεί να μας κάνει κήρυγμα για αξίες και ηθική».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα κινείται σε πλήρη συντονισμό με τη Λευκωσία και προσθέτουν ότι μία ημέρα πριν από την επικοινωνία Τσίπρα – Νετανιάχου, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Πέραν των περιφερειακών εξελίξεων και του αστάθμητου παράγοντα «Τουρκία», τα ενεργειακά είναι στο επίκεντρο των διεργασιών ενόψει της τριμερούς στη Λευκωσία. Και εκεί, η στάση της Τουρκίας και οι διαρκείς προκλήσεις στην κυπριακό ΑΟΖ αποτελούν παράγοντα προβληματισμού.

Στο μέτωπο της έντασης με τη γείτονα, η συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έφερε κάποια εξέλιξη στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το θέμα είχε συζητηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Πούτιν και από την πλευρά της κυβέρνησης είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι ευελπιστούσαν σε μια παρέμβαση του Ρώσου προέδρου προς τον κ. Ερντογάν, που θα μπορούσε να δρομολογήσει εξελίξεις.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε (Alpha) ότι η Τουρκία «έχει ξεπεράσει τα όρια» στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών και πρόσθεσε ότι οι διαθέσεις της γείτονος δεν είναι να επιλύσει άμεσα το θέμα. Ανέφερε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι η Αγκυρα δεν εκβιάζει, με την έννοια ότι δεν ζητάει κάτι. «Νομίζω ότι είναι περισσότερο μια κίνηση γοήτρου, μια επίδειξη δύναμης και λιγότερο ένας εκβιασμός. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω σε τι ακριβώς αποσκοπεί η επίδειξη δύναμης», δήλωσε σχετικά.

Πέραν αυτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της επιλογής της Αθήνας να ανεβάσει τους τόνους τις προηγούμενες ημέρες και της ανακοίνωσης του Μαξίμου με την αναφορά σε «σουλτάνο», σε σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι ύστερα από αυτή την ανακοίνωση η τουρκική πλευρά χαμήλωσε τους τόνους.

«Ρουβίκωνας» στο τουρκικό προξενείο

Επίθεση με μπογιές στο τουρκικό προξενείο, επί της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου στο Παλαιό Ψυχικό, πραγματοποίησε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης ο «Ρουβίκωνας». Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 10 με 15 άτομα εκτόξευσαν μπογιές στην πρόσοψη του κτιρίου και τράπηκαν σε φυγή. Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και προέβησαν σε τέσσερις προσαγωγές. Σε ανάρτησή τους στο Athens Indymedia, τα μέλη της ομάδας έγραψαν: «Το Αφρίν έπεσε, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται». Στο παρελθόν, μέλη της «συλλογικότητας» είχαν πραγματοποιήσει αντίστοιχες καταδρομικές επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Τουρκίας στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Και τα δύο παλαιότερα συμβάντα είχαν προκαλέσει την αντίδραση της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην Ελλάδα. «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη χθεσινή επίθεση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίζοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. «διεξάγει έρευνες ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή