Τα «προβλήματα» των τροπολογιών παραμένουν

Τα «προβλήματα» των τροπολογιών παραμένουν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχρονική απαίτηση όλων των κομμάτων της εκάστοτε αντιπολίτευσης, που υπήρξε επαναλαμβανόμενα διαψευσθείσα «δέσμευση» των διαδοχικών κυβερνήσεων, και η οποία αποτέλεσε μία από τις «σημαίες» της σημερινής συγκυβέρνησης, είναι η λεγόμενη ορθή νομοθέτηση.

Το τελευταίο κρούσμα καταπάτησής της χαρακτηρίστηκε κωμικοτραγικό: βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε επισήμως να καταθέτει τροπολογία στις 14.20 μ.μ. επί νομοσχεδίου, που η συζήτησή του ήταν πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Ολομέλεια, ώστε να ψηφιστεί μαζί με αυτό την ίδια ημέρα. Ο αναγνώστης της τροπολογίας (η οποία έχει πάρει «αριθμό πρωτοκόλλου 1550» από τις υπηρεσίες της Βουλής) σχηματίζει την άποψη ότι, λόγω των πολλών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει, είναι μάλλον από εκείνες τις οποίες επιθυμούν υπουργοί να τις «περάσουν» από την εθνική αντιπροσωπεία, αλλά επιλέγουν να τις «αναθέσουν» σε βουλευτή. Και αυτό, είτε επειδή δεν θέλουν να «εκτεθούν» πολιτικά είτε για έναν πιο πρακτικό λόγο: οι υπουργικές τροπολογίες για να ψηφιστούν πρέπει να είναι κοστολογημένες (να υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό), ενώ –κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής– οι βουλευτικές ψηφίζονται χωρίς να συνοδεύονται από τέτοια ειδική έκθεση. Είναι δε αναρίθμητες πια αυτού του τύπου οι τροπολογίες που περνούν από τη Βουλή, χωρίς ποτέ να μαθαίνει κάποιος το κόστος τους.

Λίγη ώρα μετά την κατάθεση της προαναφερθείσας τροπολογίας, διαπιστώθηκε ότι πράγματι είχε «υπουργικό» χαρακτήρα, καθώς πανομοιότυπη είχε λίγη ώρα νωρίτερα (στις 11.40 π.μ.) κατατεθεί στο ίδιο νομοσχέδιο με αριθμό «1549», υπογεγραμμένη από τέσσερις υπουργούς. Ετσι, μάθαμε και το κόστος εκείνων για τα οποία εμφανίστηκε βουλευτής να ζητεί την ψήφισή τους: περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει, τηρουμένων των αναλογιών, τι έχει συμβεί με δημοσιονομικό κόστος για τον φορολογούμενο πολίτη, σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Μόλις η γκάφα έγινε αντιληπτή, έσπευσαν να πιστώσουν στον εν λόγω κυβερνητικό βουλευτή άλλη τροπολογία, για άλλο θέμα (αριθμός πρωτοκόλλου 1551). Ο ίδιος, επιχειρηματολογώντας στην τοποθέτησή του, είπε ότι αναφέρεται «επί της ουσίας στην τροπολογία με αριθμό 1550». Αργότερα, τον «διόρθωνε» ο υπουργός: «Γίνεται δεκτή η τροπολογία 1550 του κ. βουλευτή. Αποσύρθηκε η προηγούμενη και ήρθε καινούργια».

Αλλα, ενδεικτικά του προβλήματος, αρνητικά παραδείγματα; Παλαιότερα, κυβερνητικά στελέχη της σημερινής συγκυβέρνησης έφερναν αλλαγές σε ρυθμίσεις που νωρίτερα είχαν ψηφιστεί, υποστηρίζοντας ότι είχαν γίνει «εκ παραδρομής» λάθη. Προσφάτως, πάλι, ψηφίστηκε ρύθμιση που διόρθωνε νόμο της κυβέρνησης, βάσει του οποίου εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί δικαιούνταν το περίφημο επίδομα στέγασης – υπόθεση που, μόλις έγινε αντιληπτή, προκάλεσε την παραίτηση δύο υπουργών. Ούτε όταν ψηφίστηκε ο νόμος ούτε και τώρα που καταργήθηκε, πληροφορήθηκε επισήμως και εγκύρως η εθνική αντιπροσωπεία, και κατ’ επέκταση η κοινωνία, είτε το αρχικό κόστος είτε το πόσοι κυβερνητικοί και για πόσο έκαναν χρήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή