Μητσοτάκης: «Επιζήμιοι για τη χώρα»

Μητσοτάκης: «Επιζήμιοι για τη χώρα»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, εκτός και εντός συνόρων, ότι δεν δεσμεύεται σε καμία περίπτωση από το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και μάλιστα από ένα σχέδιο που θα ανακυκλώνει «ιδεοληψίες» μιας άλλης εποχής, απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, επανέλαβε εμφατικά ότι το διακύβευμα των εθνικών θεμάτων παραείναι κρίσιμο για να το εμπιστεύεται κανείς στον Πάνο Καμμένο – «εγώ δεν θα είχα υπουργό τον κ. Καμμένο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας μια περίοδο κατά την οποία θα συνομιλεί τακτικά μαζί τους, ήταν ταυτόχρονα πλήρης μηνυμάτων τόσο ως προς το σχέδιό του για την επόμενη μέρα στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και την Παιδεία όσο και ως προς την ανάγκη η χώρα να εκπέμψει εικόνα σοβαρότητας ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, όπου κρίσιμα εθνικά θέματα είναι ανοικτά – συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.

«Δεν φαντάζομαι ότι περιμένατε ότι είμαι εδώ για να εκθειάσω τον κ. Καμμένο επειδή μιλάω σε ξένους ανταποκριτές», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι «άκρως προβληματική για τα εθνικά συμφέροντα, τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά». Επανάφερε δε το ζήτημα της κυβερνητικής διγλωσσίας, καταγγέλλοντας πως δεν υπάρχει ένα «ενιαίο κέντρο εξωτερικής πολιτικής» και ότι δεν μπορεί να γίνεται εξωτερική πολιτική «με non paper», σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας απαιτεί «σοβαρότητα, υπευθυνότητα, περισυλλογή, αυτοπεποίθηση και προβολή μιας ισχύος που θα απορρέει και από τη συνολική εικόνα της χώρας».

Χαρακτήρισε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα «αδύναμο πρωθυπουργό», καθώς «αναγκάζεται να κρατήσει τον κ. Καμμένο στο υπουργείο αυτό». Η Πειραιώς, εξάλλου, θα συνεχίσει να αποδομεί την κυβέρνηση με όχημα την παρουσία και τη ρητορική του ΥΠΕΘΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν τον δεσμεύει ούτε το «αναπτυξιακό σχέδιο» ούτε οι «αντιμεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος πως το σχέδιο αυτό τελικά θα συμφωνηθεί. «Εγώ σας λέω ότι δεν πρόκειται να δεσμευθώ. Προτείνω ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για μεταρρυθμιστική ατολμία», σημείωσε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας «ξήλωμα» των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και της «περιττής πυραμίδας» γενικών και ειδικών γραμματέων που διορίζει η κυβέρνηση με «κομματικά κριτήρια». Κατέστησε ακόμη σαφές ότι αναγνωρίζει πως η χώρα δεσμεύεται από συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους που δεν μπορούν να αλλάξουν «μονομερώς», όχι, όμως, και από το μείγμα πολιτικής που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση.

«Επιδόματα-ψίχουλα»

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και για «επιδόματα-ψίχουλα σε ομάδες που θεωρεί εκλογική πελατεία», και επανέλαβε ότι η μείωση της φορολογικής και της ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι «κεντρική μας επιλογή».

Ως προς το Σκοπιανό, επανέλαβε την κριτική του για τη διγλωσσία και τις «δύο γραμμές» της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «λειτουργεί σαν επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ενιαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Εφόσον υπάρξει λύση, «οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα εκφράσει τη διαφωνία της στη Βουλή σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, χωρίς, όπως είπε, «η λύση να είναι μία ενιαία, συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή