Τσίπρας – Μακρόν εφ’ όλης της ύλης

Τσίπρας – Μακρόν εφ’ όλης της ύλης

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των περιφερειακών ζητημάτων, με κύριο το συριακό ζήτημα, συζήτησαν χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο άνδρες συζήτησαν, επίσης, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, αλλά και τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την ονοματολογική διαφορά. Επίσης, οι κ. Τσίπρας και Μακρόν συνομίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της άμυνας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από το οικονομικό πρόγραμμα. Ως προς το Συριακό, ο κ. Τσίπρας καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ και τόνισε την ανάγκη αποφασιστικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ε.Ε.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης με βάση τη σουηδική πρόταση. Η Σουηδία έχει υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόταση για αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού στη Συρία με σκοπό την καταγραφή και την καταστροφή των χημικών όπλων. Ο κ. Τσίπρας είπε, επίσης, στον κ. Μακρόν ότι οι ελληνικές Εν. Δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Σημαντικό σκέλος της συζήτησης των δύο αφορούσε την αμυντική συνεργασία. Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες Αθήνα και Παρίσι συζητούν για την πιθανότητα αγοράς ή χρονομίσθωσης μεσαίου μεγέθους γαλλικών φρεγατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή