Τα μηνύματα Μητσοτάκη με αποδέκτες εκτός συνόρων

Τα μηνύματα Μητσοτάκη με αποδέκτες εκτός συνόρων

7' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν δεσμεύεται από το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης –ένα «καταστροφικό σχέδιο που θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής»– ακόμη κι αν εγκριθεί από τους δανειστές, καθώς θα εφαρμόσει το δικό του σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Δεν θα διστάσει να «ξηλώσει» αντιμεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία και στη Δημόσια Διοίκηση, οι οποίες προφανώς αντέστρεψαν μεταρρυθμίσεις προηγούμενων κυβερνήσεων. Παρότι θεωρεί δυστύχημα τους δημοσιονομικούς στόχους που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν προτίθεται να τους αλλάξει μονομερώς. «Σκοπός μου δεν είναι να διαχειριστώ τη μιζέρια», διεμήνυσε ακόμη προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ανταποκριτών του ξένου Τύπου στην Αθήνα, μαζί με κάποια κατηγορηματικά «όχι» με αποδέκτες εκτός συνόρων.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως ψέξει τους δανειστές για το γεγονός ότι δέχτηκαν το «καταστροφικό» μείγμα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορώντας για τη διάλυση της μεσαίας τάξης μέσω της υπερφορολόγησης, ενώ συχνά έκαναν τα «στραβά μάτια» στην αντιστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων.

Τον ψόγο αυτόν έχει επαναλάβει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στους ξένους συνομιλητές του. Υπό αυτό το πρίσμα, αν και είδηση, το μήνυμά του ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ακόμη κι αν εγκριθεί από τους δανειστές, και ότι το μόνο που τον δεσμεύει είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας (παρότι θα προσπαθήσει να τους αλλάξει), δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. φόρεσε αντιμνημονιακό μανδύα. Ούτε πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε όσους τον παρακολουθούν.

Εκπληξη θα αποτελούσε μάλλον να δεχθεί ασμένως το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον εφόσον αναπαράγει στερεότυπα άλλων εποχών και τα μόνα στα οποία εστιάζει είναι η διόγκωση του κράτους και οι αποκρατικοποιήσεις «με το σταγονόμετρο». Πολύ περισσότερο, αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο ίδιος έχει το δικό του σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το ξήλωμα αντιμεταρρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συχνά διαμηνύει σε συνομιλητές του με αφορμή την προσθήκη μιας «αχρείαστης», όπως λέει, πυραμίδας γενικών και θεματικών γραμματέων στη δημόσια διοίκηση –προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει τον κομματικό του στρατό σε θέσεις-κλειδιά του κράτους και μάλιστα να ναρκοθετήσει την πορεία της επόμενης κυβέρνησης– ότι θα την καταργήσει, ακόμη κι αν αυτό συναντήσει αντίδραση από τους δανειστές.

«Καρφιά» για δανειστές

Εξάλλου, υπάρχει πάντα το επιβεβαιωμένο από τα γεγονότα αδιάσειστο επιχείρημα ότι οι δανειστές δεν επέδειξαν καμία ενόχληση για το συριζαϊκό «ξήλωμα» μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Το «καρφί» που ακούγεται συχνά στον τρίτο όροφο της Πειραιώς είναι ότι οι δανειστές δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία και κατανόηση που δείχνουν σήμερα για τη «μεταρρυθμιστική κόπωση» της παρούσας κυβέρνησης με την αντίστοιχη των τελευταίων μηνών της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου και ενώ ήξεραν ότι επελαύνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπερβολική ανοχή» είναι ένας όρος που ακούγεται συχνά από τον κ. Μητσοτάκη. Και στον τρίτο όροφο της Πειραιώς εκτιμούν ότι αυτή συνεχίζεται, καθώς, πέραν του ότι η Ευρώπη εμφανίζει από την πλευρά της κόπωση με το ελληνικό ζήτημα, είναι σαφές ότι η προεκλογική περίοδος ενόψει των ευρωεκλογών του 2019 δεν χωράει άλλο αφήγημα απ’ αυτό του ελληνικού success story.

Υπό αυτό το πρίσμα, το μήνυμα ότι ο ίδιος δεν θα επιδείξει ανοχή στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και αντ’ αυτού προτείνει «τσουνάμι μεταρρυθμίσεων» ελληνικής ιδιοκτησίας, είναι πίσω από τις γραμμές και ένα μήνυμα ότι δεν έχει καμιά σημασία εάν οι δανειστές εγκρίνουν ή όχι το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος θα προτείνει το δικό του.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε το πλαίσιο που επέβαλαν οι υπουργοί Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στην ανώτατη εκπαίδευση. Δεν πρόκειται επίσης να δεχθώ να έχουμε στην κορυφή της δημόσιας διοίκησης μια τελείως περιττή πυραμίδα γενικών και ειδικών γραμματέων οι οποίοι τελικά διορίζονται με κομματικά κριτήρια, μόνο και μόνο για να παρκάρουν ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του κάποιους συγγενείς και φίλους σε θέσεις ευθύνης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα γίνουν γρήγορα. Κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι η χώρα δεσμεύεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που «δυστυχώς» διαπραγματεύτηκε η σημερινή κυβέρνηση και δεν αλλάζουν μονομερώς. Αυτό που μπορεί να αλλάξει –και θα γίνει άμεσα– είναι το μείγμα πολιτικής που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, κυρίως στους τομείς της υπερφορολόγησης και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Για πρώτη φορά μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με λεπτομέρειες το δικό του «τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων», το όχημα για τις αλλαγές που απαιτούνται ειδικά στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και προκειμένου να καταστεί δυνατή, σε δεύτερο χρόνο, η συζήτηση για τη δυνατότητα μείωσης των πλεονασμάτων. Σχετικά με τον περιορισμό της φορολογίας, αυτό δεν αφορά μόνο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και τη συνολική πολιτική για τη βελτίωση των συνολικών εσόδων μέσω της φορολογικής συμμόρφωσης με ένα σχέδιο περιορισμού της χρήσης μετρητών και αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σε ό,τι αφορά τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, στόχος του είναι να τεθεί πλαφόν στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση που καλείται να πληρώσει ένας Ελληνας πολίτης, καθώς, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν το άθροισμα των δύο επιβαρύνσεων να είναι 80% μετατρέποντας το ασφαλιστικό σε συμπληρωματικό φορολογικό σύστημα.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου μέσα από ένα σχήμα υπερ-αποσβέσεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε μεταποιητικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν σε κεφαλαιακό εξοπλισμό να μπορούν να το κάνουν με μια ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, ως προς τις αποσβέσεις τους. Ταυτόχρονα προβλέπεται, εφόσον υπάρξει πλεόνασμα άνω του στόχου του 3,5%, η υπεραπόδοση να κατευθύνεται κατά 80% στη μείωση των φόρων και των εισφορών και κατά 20% στην αύξηση των δαπανών με έμφαση στις κοινωνικές δαπάνες για τους πιο αδύναμους (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα).

Ιδιωτικοποιήσεις

Προτεραιότητα του σχεδίου είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «τσουνάμι ιδιωτικών επενδύσεων και εισροής κεφαλαίων στη χώρα» και περιέγραψε ένα επενδυτικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων με συγκεκριμένη άποψη για τις εταιρείες που διαχειρίζεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και το υπερταμείο. Η λογική είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται μόνο για να εισπράξει το κράτος χρήματα, αλλά και για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να έρθουν στη χώρα κεφάλαια που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έφερε ως παράδειγμα επενδύσεις που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα περιφερειακά λιμάνια ή οι ιαματικές πηγές, η εκχώρηση των οποίων μπορεί να μη φέρνει πολλά χρήματα στο Δημόσιο, αλλά φέρνει προστιθέμενη αξία στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Δημόσια διοίκηση

Το έτοιμο, σύμφωνα με πληροφορίες, νομοσχέδιο της Ν.Δ. για τη λειτουργία του κράτους –προβλέπει ένα πιο ευέλικτο σχήμα με λιγότερους υπουργούς και σχεδόν τους μισούς γενικούς γραμματείς από τους σημερινούς– θα είναι το πρώτο που σκοπεύει να καταθέσει και να ψηφίσει ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι πιστεύει στη ριζική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και στον εξορθολογισμό του Δημοσίου. Υπογραμμίζει με έμφαση ότι αυτό δεν περιλαμβάνει σε καμιά περίπτωση πρόσθετες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Περιλαμβάνει, όμως, αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και αναδιάταξη των δομών του Δημοσίου, ώστε, όπως το έθεσε, «το Δημόσιο να έχει μικρότερο λειτουργικό αποτύπωμα».

Ανανέωση παντού

Επικοινωνιακή καμπάνια – προσκλητήριο με στόχο τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τη συσπείρωση και την προσέλκυση νέων μελών ενόψει των εσωκομματικών εκλογών σε τοπικό επίπεδο (τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις) που έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα Μαΐου σχεδιάζει η Ν.Δ. Για το ζήτημα έγινε προ ημερών ευρεία σύσκεψη στην Πειραιώς, ενώ φαίνεται ότι στη μάχη θα ριχτεί και το βασικό επικοινωνιακό ατού της Ν.Δ.: ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα εμφανιστεί σε βίντεο με το οποίο θα απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες και θα τους καλέσει να μετάσχουν ενεργά στα τεκταινόμενα των τοπικών κομματικών οργάνων.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι στις 13 Μαΐου, όταν θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές που θα αναδείξουν τα στελέχη των τοπικών κομματικών οργανώσεων, θα είναι η πρώτη φορά που εκλογές σε τοπικό επίπεδο ανοίγουν, καθώς –μετά την αλλαγή του κανονισμού Πανελλαδικής Οργάνωσης της Ν.Δ.– θα γίνει απευθείας εκλογή από τα μέλη του κόμματος των προέδρων των νομαρχιακών και δημοτικών οργανώσεων (ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ). Προ ημερών ολοκληρώθηκε η απευθείας εγγραφή στις τοπικές οργανώσεις όσων επιθυμούν να μετάσχουν στις τοπικές κάλπες, ενώ η προθεσμία για την ηλεκτρονική εγγραφή λήγει στις 4 Μαΐου.

Η διαδικασία θυμίζει τον τρόπο που εξελέγη στο τιμόνι της Ν.Δ. και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας «σημαία» της καμπάνιας του την ανανέωση. Τώρα βάζει σε εφαρμογή το προσωπικό του στοίχημα για ανανέωση του κόμματος σε επίπεδο προσώπων, νοοτροπίας και για αναδιάταξη του κομματικού μηχανισμού. Οι κάλπες που θα στηθούν σε 300 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα στις 13 Μαΐου θα αποτελέσουν και μια ευκαιρία αξιολόγησης διά της κάλπης των μέχρι σήμερα στελεχών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στις περισσότερες νομαρχιακές της Ν.Δ. καταγράφεται τουλάχιστον μία νέα υποψηφιότητα, δίπλα σε αυτήν του εν ενεργεία προέδρου. Η διαδικασία αναμένεται να λειτουργήσει συσπειρωτικά, ενώ η παράσταση νίκης που εμφανίζει η Ν.Δ. αναμένεται να καταγραφεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή στις τοπικές κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή