Εικαστικά στον κόσμο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσεγγίζοντας το Πάθος σε πέτρα

Χρειάζεται να πλησιάσει κανείς για να αντιληφθεί ότι τα σπουδαία έργα θρησκευτικής πνοής που παρουσιάζονται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, στη νέα περιοδική έκθεση, είναι δημιουργίες πάνω σε μονοχρωματικό σκληρό υλικό, όπως σχιστόλιθος και λευκό μάρμαρο. Ηταν μια πειραματική τεχνική που δοκιμάστηκε τον 16ο αιώνα στην Ιταλία από σπουδαίους ζωγράφους όπως ο Τιτσιάνο και ο Σεμπαστιάνο ντελ Πιόμπο. Η έκθεση «Ιn lapide depictum» παρουσιάζει έργα ιταλικής ζωγραφικής σε πέτρα, από το 1530 ώς το 1555, δείχνοντας τη σχέση της τέχνης με τη γεωλογία.

Τα 80 χρόνια του Γκέοργκ Μπάζελιτς

Το υπερφυσικό μέγεθος των γλυπτών του Γερμανού εικαστικού δημιουργού Γκέοργκ Μπάζελιτς φαίνεται με τον εύγλωττο τρόπο σε αυτή τη φωτογραφία, στην οποία ένας επισκέπτης φωτογραφίζεται δίπλα στο γλυπτό με τίτλο «Mondrians Schwester». Είναι από τη νέα έκθεση με έργα του Μπάζελιτς που εγκαινιάστηκε μόλις προχθές στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Κέμνιτς στο Μουσείο Τέχνης (Kunstsammlungen, Chemnitz). Ο Μπάζελιτς γνωρίζει μεγάλη δημοσιότητα προσφάτως, καθώς είχε γίνει και μία μεγάλη επίσης έκθεση στην Ελβετία, στο Ιδρυμα Beyeler της Βασιλείας. Η δημοσιότητα εντείνεται από το γεγονός ότι φέτος ο ζωγράφος γιορτάζει τα 80 του χρόνια. H έκθεση στο Κέμνιτς παρουσιάζει 48 έργα.

Οι Εβραίοι της Ολλανδίας

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ εγκαινίασε την έκθεση «Οι Εβραίοι και ο Οίκος της Οράγγης» που παρουσιάζεται στο Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο του Αμστερνταμ. Η έκθεση έχει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον και φωτίζει ένα σημαντικό κεφάλαιο της ανάπτυξης του Αμστερνταμ αλλά και της ολλανδικής κοινωνίας, εστιάζοντας στις σχέσεις ανάμεσα στην ακμαία εβραϊκή κοινότητα και στον, μετέπειτα, βασιλικό οίκο της Οράγγης. Ο οίκος της Οράγγης πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των Ισπανών και συνέβαλε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ολλανδικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή